latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:26 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Први пут употријебљен роботски стаплерски уређај на ВМА

На Клиници за грудну и кардијалну хирургију Војномедицинске академије у Београду први пут је током оперативног захвата ресекције плућа /десне доње лобектомије/ употријебљен роботски стаплерски уређај, чиме је унапријеђена грудна хирургија у овој реномираној здравственој институцији.
Војномедицинска академија (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Војномедицинска академија (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Оперисан је четрдесетдвогодишњи пацијент који болује од синовиосаркома и у добром здравственом стању отпуштен је на даљи кућни опоравак, саопштено је из ВМА.

Роботски стаплерски уређај чини операцију прецизнијом, јер је могућност избора углова код пласирања инструмента и апроксимација ткива доведена до најнапреднијег нивоа.

Као и при осталим минимално инвазивним хируршким процедурама, по чему је Клиника за грудну хирургију ВМА лидер у земљи, овом методом омогућен је по ткиво штедљивији приступ, бржи опоравак пацијента и мања могућност за постоперативне компликације.

Одлука о коришћењу најсавременијег "паметног" инструмента у ВМА донесена је, како се наводи у саопштењу, у складу са савременим пословањем здравствених центара у свијету.

"Грудни хирурзи ВМА, као пионири савремене видео-асистиране хирургије у Србији са дугогодишњим искуством, стручно су оспособљени и захваљујући међународном усавршавању и обукама лекара из области торакалне роботике", пише у саопштењу.