latinica  ћирилица
28/09/2023 |  09:59 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

НСРС о Извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора Српске

Пета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас расправом о Извјештају Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2022. годину.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Посланици су размотрили извјештај о раду и пословању Гарантног фонда Републике Српске за 2022. годину

Гарантни фонд Српске издао је у прошлој години укупно 21 гаранцију у износу од 7.215.795 КМ чиме је подржано 15.433.109 КМ пласмана финансијских посредника, рекао је представник Гарантног фонда Војислав Благојевић.

Представљајући извјештај о раду и пословању Фонда за 2022. годину Благојевић је рекао да су издате гаранције по двије линије - за привредна друштва и гарантну линију за кредите из средстава Инвестиционо-развојне банке Српске, док за остале гарантне линије лани није било поднесених захтјева.

- Од укупно 21 гаранције највише је издато за привредна друштва која су користила кредитне пласмане МФ банке, Прокредит банке и Инвестиционо-развојне банке - рекао је Благојевић.

Он је навео да се највећи број издатих гаранција односио на привредна друштва из дјелатности прерађивачке индустрије.

 Посланици су размотрили Извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику за 2002. годину у коме се наводи да је Комисија лани одржала 37 сједница и донијела око 700 аката из свог дјелокруга рада.

Регулаторна комисија за енергетику Српске суочавала се лани са бројним изазовима, али је остварила помаке у више сегмената, попут развоја малопродајног тржишта електричне енергије, изјавио је члан ове комисије Петар Мунишић.

Образлажући извјештај о раду Комисије за 2022. годину Мунишић је навео да је активно рађено и на мјерама заштите купаца електричне енергије, као и на плану развијености гасне мреже и транспорта гаса у Српској.

Када је ријеч о малим хидроелектранама у Српској, Мунишић је рекао да, уз одговарајући надзор, постоје бројне користи од њих јер могу да произведу знатне количине електричне енергије.

Агенција за осигурање Републике Српске у прошлој години остварила је вишак прихода у односу на расходе у износу од 233.799 КМ, рекла је данас у Народној скупштини Републике Српске вршилац дужности директора те агенције Драженка Јањанин.

Представљајући извјештај о финансијском пословању Агенције за прошлу годину, Јањанинова је навела да су остварени укупни приходи износили око 3,2 милиона КМ, а расходи три милиона КМ.

НСРС размотрила је Извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Српске за прошлу годину.

Његов члан Срђан Шупут рекао је да се лани, упркос свим проблемима, успјело очувати повјерење у републички финансијски сектор.

Образлажући овај документ Шупут је рекао да је тај период обиљежило и успјешно реструктурисање Сбербанке Бањалука, те навео да се банкарски сектор у Републици Српској, упркос свим изазовима, одржао као врло стабилан.

- То се огледа кроз стопе адекватности капитала, ликвидности и позитивне трендове свих банака које послују у Републици Српској - рекао је Шупут.

Он је истакао да ће у наредном периоду Комитет радити на јачању финансијског сектора Републике Српске и његове отпорности на поремећаје.

- Радићемо на осавремењивању прописа из области осигурања - најавио је Шупут и додао да ће ово тијело и даље бити ангажовано на очувању стабилности финансијског сектора Српске.

Током синоћњег засиједања, размотрен је Приједлог програма фискалне консолидације за период 2024. - 2026. година.

Министарка финансија Зора Видовић представила је мјере које ће бити предузете у наредне три године, а потврдио их је и Фискални савјет.

Размотрен је и Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који предвиђа оснивање регистра ових организација, које финансијски или на други начин помажу страни субјекти.