latinica  ћирилица
28/09/2023 |  10:41 ⇒ 12:57 | Аутор: sputniknews.com

Тешка ситуација у Волосу и на Евији због поплава – путеви блокирани, нема струје (ВИДЕО)

Грчку је погодило ново невријеме, а данас је најтежа ситуација у области града Волоса и острва Евије, гдје су блокирани путеви, а већи дио становништа остао је без струје.
Поплаве у Волосу (фото:EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS) -
Поплаве у Волосу (фото:EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS)

Обилне падавине које је јуче донијела олуја Елијас погодиле су сјеверни дио Евије, грчког острва које је било тешко угрожено шумским пожарима 2021, као и регион Тесалију којим је почетком овог мјесеца погођено олујом Данијел.

Велики дио града Волоса поново је под водом и блатом, ватрогасци и војска су евакуисали људе из кућа и аутомобила, а становници поново немају струју.

Јутрос у шест сати у Волосу је поново почела да пада киша, која је претходног дана изазвала бујице и поплаве у централном дијелу Грчке.

Према ријечима представника ватрогасне јединице, у неколико дијелова Волоса вода достиже висину од 50 центиметара, преноси Катимерини.

Путеви у овој области затрпани су тонама камења и блата и подручје је непрепознатљиво.

Дио становништва морало је да напусти своје домове, а много возила је однијела бујица.

Припадници грчке војске ослободили су путнике који су девет сати били заглављени у својим возилима чекајући помоћ, преноси ЕРТ.

Вода се рано јутрос на неколико мјеста повукла, па су многи путеви отворени, али су многи и даље неприступачни.

Због ситуације која је настала у Волосу послије новог удара олујног невремена, градоначелник Ахилеас Беос изашао је рано ујутро да провери стање на улицама.

- Тужан сам, немам снаге да говорим, то је ситуација коју не могу да вам опишем - рекао је градоначелник новинарима телевизије ЕРТ.

Описујући шта је Волос доживио у сриједу увече, рекао је да су "животи били угрожени".

Када је ријеч о снабдијевању струјом, он је рекао да 70 до 80 одсто Волоса нема струју, док је опет настао и проблем са снабдијевањем водом.

Локални Оперативни центар Ватрогасне јединице од јуче до данас у 7.00 часова примио је укупно 1.200 позива.

На Евији забрањен саобраћај

Ситуација је тешка и на Евији гдје је јутрос одлучено да се, по налогу градоначелника, забрани саобраћај у ширем подручју области Асмини, Пефки, Артемисио и Гувес, због развоја опасних временских услова.

Посљедњих неколико сати је веома тешко у Истији и широј околини, гдје су у акцији спасавања ватрогасци морали да интервенишу како би ослободили мајку и мало дијете у Асминију који су били окружени водом.

Они такође чамцима стижу и до других села централне и сјеверне Евије.

Кретање ватрогасних снага из центра Халкиде до сјеверне Евије није могуће, пошто су путеви непроходни, а грађевинске машине су цијеле ноћи радиле како би омогућиле пролаз спасилачких екипа.

Према најавама метеоролога, грчки региони који данас могу да очекују обилне падавине и јаке олује укључују префектуру Атика и град Атину, а предвиђају се локално јаке кише и олује до поднева у околини Волоса, на Спорадима и Евији, у областима Фтиотида, Фокида и Беотија.