latinica  ћирилица
28/09/2023 |  11:33 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ захтјеву Џаферовића за оцјену уставности Закона о техничким прописима Српске

На дводневној пленарној сједници Уставног суда БиХ, која почиње данас, наћи ће се захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске који је поднио Шефик Џаферовић када је био члан Предсједништва БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Захтјев се односи на неусклађености одредаба оспораваног закона са одредбама Устава БиХ које се односе на успостављање јединственог тржишта на цијелој територији БиХ, људска права и основне слободе, међународне стандарде и недискриминацију.

У Џаферовићевом захтјеву се, између осталог, оцјењује да је Закон о техничким прописима Републике Српске "у супротности са Законом о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усклађености", те да се "њиме успоставља неуставни, паралелни систем инфраструктуре квалитета".

У дневни ред је уврштен и захтјев који је 2021. године поднијело седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, наводи се на сајту Уставног суда БиХ.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за уставна питања затражио је тада да Уставни суд БиХ као неосноване одбије захтјеве Клуба Бошњака за оцјену уставности одредаба Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

Они су нагласили да Вијеће народа Републике Српске није посебан дом Народне скупштине, те да делегати у том тијелу немају активну легитимацију за подношење захтјева за оцјену уставности закона.