latinica  ћирилица
28/09/2023 |  11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен у Сплиту: Проширење ЕУ је у њеном интересу

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Сплиту да је кључно европским грађанима објаснити да је проширење Европске уније у њеном интересу, посебно с обзиром на опасније и непредвидивије геополитичко окружење.
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Руски рат против Украјине доказао је да постоји снажна потреба да се Европа прилагоди опаснијем и непредвидљивијем геополитичком окружењу - рекла је она и истакла да је "дио тог прилагођавања и проширење Уније“.

Фон дер Лајен је на студијским данима Европске народне партије (ЕПП) у Сплиту као врло важно истакла да државама чланицама и грађанима треба објаснити да нас, како је навела, "у новом геостратешком окружењу проширење на тему заслуга оснажује и на нашу је добробит", пренијела је Хина.

Фон дер Лајен је то рекла на конференцији за новинаре са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем и предсједником ЕПП-а Манфредом Вебером.

Нагласила је да је Унија појачала напоре према одбрамбеној унији и оснажила везе с НАТО савезницима и другим поузданим партнерима. Унија је Украјину до сада војно и финансијски помогла с више од 81 милијарди евра.

Руска уцјена енергентима није успјела, јер се Европа решила зависности од руских енергената, а цијене су пале на предратни ниво. Кључно је ипак, казала је предсједница ЕК, да ЕУ ради на развоју чистих технологија, јер оне појачавају њену независност и конкурентност те стварају нова радна мјеста.