latinica  ћирилица
28/09/2023 |  12:13 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Срби у срединама јужно од Ибра: Осјећа се напетост, несигурност, туга и немоћ (ВИДЕО)

Свака криза на сјеверу Косова одражава се и на Србе који живе јужно од Ибра, па се тако након дешавања у Бањској осећа неизвјесност, страх, туга за погинулима и немоћ, тврде саговорници портала Косово онлајн.
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Игор Јоксимовић из Грачанице каже да је ситуација на централном Косову слична као и на сјеверу.

- Народ се овде солидарише са људима са сјевера. Сви смо исти, сви смо Срби. Није лијепо што се десило ово што се десило, жалим и полицајца који је погинуо, жалим и Србе који су погинули. Постоји кривац, зна се ко је, неко ко стварно воли да дође до овога. Треба да се што прије смири ситуација, да буде нормално и да се колико толико вратимо у нормалу. Ми ипак морамо да живимо овде сви заједно, то је неминовно, само треба паметне главе да седну и смире ситуацију. Осјећа се велики страх после свега што је виђено и није свеједно. Није лако бити Србин данас - изјавио је Јоксимовић.

Нјегов суграђанин Момир Јевтић каже да је ситуација стално напета, али да се то посебно осјећа након дешавања у Бањској.

- Овде је напето нон-стоп, само поједини догађаји додају уље на ватру. Народ је узнемирен, очекује се шта ће даље бити - истиче Јевтић.

Зоран Митић такође мјештанин Грачанице каже да вјерује да ће ствати ипак доћи на боље.

- Биће добро, биће боље - поручио је Митић.

Љубица Недељковић из Новог Бадовца каже да се тренутно живи у атмосфери неизвесности.

- Осећа се несигурност, осећа се туга и немоћ. Једноставно не знате шта ћете са животом - рекла је Недељковић.

У Грачаници ће се данас у подне палити свијеће за страдале у Бањској.

Дешавања на сјеверу Косова негативно су утицала и на становнике општине Штрпце и изазвала забринутост. јМештанка Славица Реџић истиче да је највише уплашена за безбједност дјеце.

- Није нам пријатно, тешко нам је, стално смо у неизвјесности шта ће да буде и овде код нас, да се не деси исто што и доле. Несигурно је и због нас и због дјеце. Деца нам иду у школу, плашимо се, морамо са њима до школе, па да их сачекамо. Никада не знамо шта ће да буде - каже Реџић.

Свакако ово утиче на све нас, јер смо свјесни да то може и овдје нама да се деси, истиче још један мјештанин Штрпца Драган Миловановић.

Јаворка Симић из истог места тврди да ситуација није као што је била.

- То је тако дошло изненада, непредвиђено па се људи не осећају пријатно. Осјећа се стрес, траума, размишљање и разговори како ће и шта бити сутра. Није баш као што је било - рекла је Симић.

Свака ситуација на сјеверу Косова одражава се и на живот Срба јужно од Ибра истиче још једна станоцница Штрпца Јелена Јанићевић.

- Последња ситуација на сјеверу је учинила да се осејћамо небезбједно, несигурно, константно је присутан страх, стрес. Осим што саосејћамо са нашим сународницима на сјеверу Косова, осећамо и страх за све нас који живимо јужније од Ибра - истакла је Јанићевић.

Извор: косово-онлине.com