latinica  ћирилица
28/09/2023 |  12:34 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Старјешине ВРС: Искористити могућности новог позиционирања на домаћој и међународној сцени

Република Српска и српски народ морају препознати и искористити могућности новог позиционирања на домаћој и међународној сцени, саопштила је данас Организација старјешина Војске Републике Српске након одржане сједнице Предсједништва.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Након проведене расправе о мјесту и улози ОСТА ВРС на заштити и одбрани интереса Републике Српске и српског народа у актуелним глобалним процесима, Предсједништво ОСТА ВРС је донијело више закључака.

Погледајте све закључке:

1. ОСТА ВРС сматра да су незаустављиви процеси стварања и настанка новог свјетског поретка, заснованог на мултиполарности, суверености и равноправности земаља и народа, умјесто досадашњег униполарног хегемонитичког, неоколонијалног и империјалистичког поретка.

2. У процесима настанка новог свјетског поретка, Република Српска и српски народ морају препознати и искористити могућности новог позиционирања на домаћој и међународној сцени и у том правцу креирати и реализовати интензивну дипломатску активност, којом ће се истина о Републици Српској и српском народу пренијети и пријатељима и непријатељима Републике Српске и српског народа.

3. Потребно је преиспитати досадашње стратешко опредјељење да чланство у Европској унији нема алтернативу, имајући у виду чињенице да иста та ЕУ (већина чланица) и годинама након потписивања Дејтонског мировног споразума интензивно ради на рушењу Републике Српске – кроз подршку "страном" фактору у БиХ (ОХР, стране судије у Уставном суду БиХ, неке стране амбасаде и други), престанак финансирања раније уговорених пројеката и увођење санкција највишим руководиоцима и представницима српског народа, чиме је извјесност за чланство БиХ и Републике Српске у ЕУ смањена на најнижу могућу мјеру.

4. Унутрашњи проблеми и изостанак рационалне функционалности у самој ЕУ не пружају довољно гаранција за дугорочан одрживи опстанак ЕУ.

5. Потребно је извршити детаљну анализу стања на свјетској сцени и размотрити могућност подношења захтјева од стране БиХ, а ако то други у БиХ не желе, онда од стране Републике Српске за чланство у другим међународним организацијама и асоцијацијама, прије свих у БРИКС-у, за чије чланство свакодневно конкурише све већи број земаља из сфере демократског свијета – на тај начин би се елиминисала, или смањила опасност од даљњих неоколонијалистичких насртаја на Републику Српску.

6. ОСТА ВРС подржава рад институција Републике Српске у вези неуставног дјеловања Уставног суда БиХ, ОХР и страних амбасада у БиХ, који раде на потпуној девастацији Републике Српске, покушавајући јој одузети оно што вијековима припада српском народу на овим просторима (имовина, институције, слобода).

Обзиром на све чешће пријетње употребом оружане силе БиХ на Републику Српску (Хелез и други), Институције Републике Српске требају преиспитати преношење система одбране на ниво БиХ, имајући у виду чињеницу да је чланом 1.2.а. Анекса 1А Дејтонског мировног споразума – Војни аспекти мировног рјешења, прописано: "Ни један ентитет не смије пријетити или употријебити силу против другог ентитета, а ни под каквим околностима оружане снаге једног ентитета не смију улазити на територију другог ентитета или боравити на њему без сагласности владе тог другог ентитета и Предсједништва БиХ". Устав БиХ не предвиђа "оружане снаге БиХ", а одбрана и војска су у надлежности ентитета.

7. Очекује се од институција система власти у Републици Српској да интензивирају праксу проактивног дјеловања у процесу демократског уређења међусобних односа у БиХ – демократски дијалог три конститутивна народа и два ентитета у БиХ мора постати једини могући начин уређења међусобних односа.

8. Предлаже се стварање јединственог фронта патриотских снага Републике Српске, чији би основни задатак био јачање патриотизма, његовање слободарских традиција и љубави према Републици Српској, јер, Република Српска се може ефикасно бранити патриотизмом и љубави, који морају бити његовани и развијани у свим сферама друштва, а посебно кроз систем васпитања и образовања од предшколског до високог образовања. ОСТА ВРС је спремна, уз сагласност и консензус релевантних фактора у Републици Српској, креирати и реализовати пројекат јединственог фронта патриотских снага Републике Српске.

9. Даје се пуна подршка Предсједнику Републике Српске у монтираном политичком, неправном судском процесу, који је, у основи, усмјерен на рушење Републике Српске и њених институција. Потребно је свим правним, али, и политичким средствима спријечити доношење и извршење било какве одлуке, која би могла имати штетне посљедице по Републику Српску и интересе српског народа.

10. Ови закључци ће се сматрати платформом за дјеловање ОСТА ВРС на свим нивоима организовања до коначне одбране интереса Републике Српске и српског народа.