latinica  ћирилица
28/09/2023 |  13:32 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Ограничена маржа за 15 производа до краја године

Влада Федерације БиХ на данашњој сједници у Мостару донијела је нову Одлуку којом се прописује утврђивање максималне висине марже за још шест прехрамбених производа за које је оцијењено да су неопходне за подмирење основних потреба становништва.
Трговина-намирнице - Фото: РТРС
Трговина-намирницеФото: РТРС

Ова одлука донесена је као мјера непосредне контроле цијена на подручју Федерације којом се прописује утврђивање максималне висине маржи у трговини за поједине основне животне намирнице и друге производе.

У односу на ранију одлуку Владе, данашњом је повећан број производа са девет на укупно 15.

Одлука ступа на снагу осам дана након објављивања у Службеним новинама Федерације БиХ, а примјењиваће се до 31. децембра, саопштено је из Федералне владе.

Обавеза из данашње одлуке односи се на пшенично брашно тип 500, пет и 25 килограма, хљеб полубијели пшенични од 400 и више грама, јестиво сунцокретово уље од литар, со од килограм, шећер кристал бијели од килограм, макарони 400 грама, рижа дуго зрно 800 грама, те литар крављег млијека од 2,8 одсто млијечне масти, паковање без чепа, као и јогурт од литар 2,8 одсто млијечне масти.

Међу производима обухваћеним овом одлуком су и биљни маргарин 250 грама, свјежа конзумна јаја "М" класе 30 комада, свјеже цијело пиле у кеси килограм, свјежа јунећа ребра с костима килограм, те детерџент за веш у праху три килограма и детерџент за суђе течни литар.