latinica  ћирилица
28/09/2023 |  14:03 ⇒ 14:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Илон Маск добио уговор са америчким свемирским снагама за пројекат "Старшилд"

Власник "Спејс Екса" Илон Маск добио је први уговор од америчких свемирских снага за пружање прилагођених сателитских комуникација за војску у оквиру новог програма компаније "Старшилд", чиме се проширује улога америчког милијардера у одбрамбеној индустрији.
Илон Маск (Фото: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN) -
Илон Маск (Фото: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN)

"Спејс Екс "(Space Exploration Technologies Corp.) се надметао са 15 компанија, укључујући Viasat Inc, за 900 милиона долара вриједних радних налога до 2028. године у оквиру новог програма уговора свемирских снага Proliferated Low Earth Orbit.

Овај програм користи комуникационе услуге сателита који орбитирају са удаљености од 160 километара до 1.600 километара изнад Земље, преноси Блумберг.

Услуга "Старшилда" биће обезбијеђена преко "Спејс Екс-ове" постојеће констелације комуникационих сателита "Старлинк", а на овај начин растућем портфељу "Спејс Екса", додаје се и посао са Пентагоном.

То укључује и јунски уговор са Пентагоном да обезбиједи Старлинк сателитске комуникације украјинској војсци и лансирање 13 сателита овог мјесеца за Пентагонову агенцију за свемирски развој.

Маскова улога у Украјини критикована је након што је у новој биографији откривено да је одбио захтјев украјинске владе да прошири покривеност Старлинком на Крим који држи Русија, како би помогао у нападу поморских дронова на руске циљеве прошле године.

То је било прије него што је Пентагон склопио уговор са "Спејс Екс-ом" за пружање услуге Старлинк Украјини.

Али Маскова одлука и потези, укључујући и његове разговоре са руским предсједником Владимиром Путином изазвали су сумње неких сенатора о његовој поузданости као добављача Пентагона, укључујући истрагу коју је отворио Комитет за оружане снаге Сената.

“Спејс Екс" је главни извођач радова и кључни индустријски партнер за Министарство одбране и прималац милијарди долара пореских обвезника - навела је група демократских сенатора у писму министру одбране Лојду Остину.

"Спејс Екс-ов" једногодишњи уговор за "Старшилд" додијељен је 1. септембра, рекла је портпаролка ваздухопловних снага Ен Штефанек.
Уговор у вриједности од 70 милиона долара обезбјеђује услугу преко Старлинк констелације, корисничких терминала, помоћне опреме, управљања мрежом и других сродних услуга, рекла је она.

Према њеним ријечима, до 30. септембра око 15 милиона долара биће додијељену "Спејс Екс-у" уз финансирање које подржава 54 "партнера у мисији“ широм војске, морнарице, ваздухопловства и обалске страже.

У објави на Масковој платформи X (Твитер) 8. септембра, он је написао да Спејс Екс гради "Старшилд" за америчку владу, који је сличан Старлинку, али много мањи од њега, јер неће руковати милионима корисника. Тај систем ће бити у власништву и под контролом америчке владе.