latinica  ћирилица
28/09/2023 |  14:15 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Костајница: Нема евидентираних случајева афричке куге свиња

На подручју општине Костајница нема евидентираних случајева афричке куге свиња, рекао је предсједник Форума за безбједност у овој локалној заједници Анђелко Ераковић.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

- Имали смо пријављен један сумњив случај, али није потврђено присуство вируса афричке куге свиња - навео је Ераковић.

Он је додао да је неопходно едуковати грађане како би се превенирало појављивање и ширење ове заразне болести, истичући да је веома важно знати препознати болест на вријеме.

Ераковић је апеловао да у случају било какве сумње на афричку кугу свиња грађани што прије обавијесте општинску пољопривредну инспекцију, која ће даље поступити у складу са правилима.

Према његовим ријечима, припадници Полицијске станице Костајница континуирано контролишу транспорта свиња, а у складу са препоруком ресорног министарства Републике Српске формиран је и општински кризни штаб.

Говорећи о безбједности у образовним установама на подручју Костајнице, Ераковић је истакао да нема евидентираног насиља.

- Ангажован је школски полицајац, који није константно присутан у школама, али обилази дјецу у току одмора и при доласку и одласку из школе - навео је Ераковић.

Он је указао и на проблем паса луталица и напоменуо да је потребно укључивање и сарадња свих општинских и републичких институција ради рјешења овог проблема.

- Чланови Форума предлажу и да се изврши попис и чиповање свих паса на подручју општине, као и да се ограничи број паса у једном домаћинству, али је за ове активности неопходна одлука Скупштине општине - истакао је Ераковић.

Он је навео податак да је само прошле године надлежна служба у азил транспортовала 30 паса луталица.

Форум за безбједност општине Костајница засједао је јуче, а, између осталог, разматрана је безбједносна ситуација у образовним установама, као и проблематика афричке куге свиња и паса луталица.