latinica  ћирилица
28/09/2023 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Гогановић: И представници Републике Српске подржавају суверенитет дејтонске БиХ

Односи са Хрватском су добри, али увијек постоји простора да се ти односи додатно побољшају, посебно када се узме у обзир да је та земља, као и сусједна Србија, гарант Дејтонског мировног споразума, изјавио је Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић након састанка са хрватским министром одбране Мариом Баножићем.
Александар Гогановић - Фото: Уступљена фотографија
Александар ГогановићФото: Уступљена фотографија

Он је нагласио да је БиХ опредјељења ка европском путу и да јој у томе може помоћи Хрватска са њеним искуствима, али да је предуслов за европски пут пуно поштовање Дејтонског мировног споразума свих страна у БиХ.

- БиХ се може развијати само ако се поштује договор два ентитета и три народа, како је то и дефинисано Дејтонским мировним споразумом - устврдио је Гогановић.

Коментаришући изјаву Баножића да Хрватска подржава цјеловитост, територијални интегритет, суверенитет БиХ, а да не подржава никакав облик сецесије, Гогановић је навео да и представници Републике Српске подржавају суверенитет БиХ.

- Апсолутно подржавамо суверенитет БиХ, у том контексту предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио је партнерима на БиХ нивоу да потпишу Споразум о суверенитету БиХ како би вратили суверенитет који нам је одузет присуством страних судија у Уставном суду БиХ и канцеларијом ОХР-а - истакао је Гогановић.