latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:27 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

У Српској смањена смртност узрокована кардиоваскуларним обољењима

У Републици Српској смањена је смртност узрокована кардиоваскуларним обољењима.
Бањалука - Свјетски дан срца - конференција - Фото: СРНА
Бањалука - Свјетски дан срца - конференцијаФото: СРНА

Према подацима Фондације "Здравље и срце" у 2021. години износила је 46 одсто, односно мање од 7.000 особа је умрло од ових болести.

Поводом Свјетског дана срца, наглашен је да су за здраво срце од виталног значаја правина исхрана,мање стреса и редовна физичка активност.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смртности у свијету. Са правилним начином живота и редовним прегледима једино можемо сачувати здраво срце. Миланка Миљковић каже да су редовне контроле веома битне и да јој је здравље увијек на првом мјесту.

- То је велики значај само што наша нација не разумије. Ја сам то дочекала на својој кожи,  али треба се прегледати, ићи на прегледе јер за час се све може промијенити - каже Миљковићева.

Неадекватна исхрана, недовољно физичке активности и пушење су фактори који могу утицати на развој кардиоваскуларних болести. Дом здравља у Бањалуци редовно ради преветивне прегледе и подаци до који су посљедњих дана дошли су кажу забрињавајући.

- Мјерењем холестерола у крви више од 50 одсто наших прегледаних пацијената има повишене вриједности. Веома мало имају свијести о редовној физичкој активности - истиче Невена Тодоровић директор Дома здравља Бањалука.

Истраживања Фондације "Здравље и срце" показују да је дошло до смањења тренда раста морталитета у Српској, али превенција и даље мора бити на првом мјесту.

- У 2021. години износила је 46 одсто, око 14 хиљада људи умре у Српској од тога мање од 7.000 од кардиоваскуларних обољења.То су много бољи подаци у односу на 97. годину - навео је Душко Вулић предсједник Фондације "Здравље и срце".

Рако Шкрбић декан Медицинског факултета у Бањалуци додаје да "уколико ништа не знате о вашој болести, онога што се дешава око вас, резултати превенције су онда јако лоши."

- Зато и спроводимо активности да упознамо становништво са факторима ризика - додаје Шкрбић.

Поводом обиљежавања Свјетског дана срца поручено је да су правилна исхрана, редовно вјежбање, сан и одмор кључни фактори за здраво функционисање организма.