latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:58 | Аутор: РТРС

Ракочевић за Радио Српске: Апартхејд на сјеверу КиМ рефлектује се и на Србе јужно од Ибра

Водећи српски интелектуалац на Косову и Метохији, књижевник и новинар Живојин Ракочевић, каже у разговору за Радио Републике Српске да је међу Србима стање шока и обамрлости послије посљедњих догађаја у којима су тројица Срба и један Албанац изгубили животе.
Живојин Ракочевић - Фото: РТРС
Живојин РакочевићФото: РТРС

- Непријатности су на дневном нивоу. Ово стање је апартхејд. То је наш начин живота дуги низ година. Имате десетине Срба који невини леже у затворима. Међу њима су и људи којима су измишљени ратни злочини у прошлом вијеку - каже Ракочевић.

Истиче да се ова дешавања рефлектују и на Србе јужно о Ибра којих има 80.000, док их на сјеверу има 40 хиљада.

- Насилна акција је и вођена са циљем да се уништи било каква идеја о аутономији или посебности Срба, као и да се Куртијева политика извади из проблема у који је запала због критика са запада. Неко је Куртија овом акцијом спасио и добро организовао сплет околности - сматра Ракочевић.

Наводи да Срби на Косови и Метохији с пријетњама морају да живе, трпе и чекају.

- Ми имамо другу врсту подршке која произилази из нашег сазнања шта ми ту чувамо и шта баштинимо. Имамо Високе Дечане и Грачаницу и не чувамо их само за себе јер је то дио европске цивилизације. Срби на Косову су свјесни ко су и шта чувају и кроз историју су успијевали да се интегришу и у источна и западна друштва, само не могу да се интегришу у приштинске институције. Требало би да је свима јасно због чега - закључује Живојин Ракочевић у разговору за Радио Републике Српске