latinica  ћирилица
28/09/2023 |  18:30 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Додик: Кина све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Кина све више постаје најважнији финансијски и инвестициони партнер Републици Српској - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Сарајеву гдје је присуствовао свечаном пријему који је уприличио кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг поводом 74 године од оснивања Народне Републике Кине.
Сарајево - Свечани пријем - Фото: РТРС
Сарајево - Свечани пријемФото: РТРС

Истакао је да Република Српска уважава кинеску државу, народ, и сва достигнућа која остварују, уз огромно одрицање многих људи кинеских народа који су нашли у себи синергију да направе једну моћну државу и нацију - треба поштовати.

- Потпуни антипод Западу гдје свака врста разговора, помоћи, подршке, иде са политичким условљавањем. То са кинеске стране не можете да видите. Зато треба поштовати њене напоре у глобалним односима да успостави један нови мултиполарни свијет који је усмјерен на сарадњу између држава и народа без угрожавања њиховог суверенитета и територијалног интегритета. Један предан однос у подршци разним пројектима - рекао је Додик.

Односи Кине и БиХ стално јачају биљежећи плодоносну практичну сарадњу и све јаче политичко повјерење, рекао је Ђи Пинг.

- Стални напредак је остварен на пољу транспорта, енергетике, здравству и пољопривреди, што је свакако допринијело испуњавању Циљева одрживог развоја 2030", рекао је Ђи и подсјетио да се у овој години обиљежава 10 година од предлагања иницијативе "Појас и пут".

Кинески амбасадор је указао на недавна предвиђања Међународног монетарног фодна у смислу јачања доприноса Кине у свјетској економији.

- Кина је отворена према свијету и спремни смо радити са свим земљама како бисмо постигли свеобухватни економски опоравак што прије - рекао је Ђи.

Свечаном пријему у хотелу "Хилс", осим Додика, присуствовали су делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и бројне друге званице.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Кинези обиљежавају 1. октобар као најзначајнији национални празник јер је тог датума, након побједе над Кинеском националистичком партијом у грађанском рату, власт преузела Комунистичка партија, а њен лидер Мао Цедунг прогласио Народну Републику Кину.

Овај дан је званично проглашен Националним даном Кине 2. децембра 1949. године од Народне политичке консултативне конференције Кине, која је у то вријеме вршила функцију уставотворне скупштине.