latinica  ћирилица
28/09/2023 |  18:35 ⇒ 29/09/2023 | 09:31 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Од понедјељка ниже цијене за око 150 артикала, цијене горива замрзнуте

Министар економског развоја и туризма Црне Горе Горан Ђуровић рекао је да ће од понедјељка, 2. октобра, бити снижене цијене више од 150 артикала у новом кругу акције "Стоп инфлацији", која ће трајати до краја године.
Продавница - Фото: РТРС
ПродавницаФото: РТРС

Он је навео да ће бити снижене цијене за више од 150 артикала, међу којима није само храна већ и роба широке потрошње, као и да су два трговачка ланца најавила снижавање цијена за 148 артикала, те да ће оне бити замрзнуте.

- Анализа је сљедећа - ако на данашњи дан купите тих 148 производа потрошачка корпа би била 454 евра а ако их купите у понедјељак она ће бити 322 евра - објаснио је Ђуровић.

Министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић рекао је да цијене горива више неће расти, те да ће Влада смањити акцизе на гориво.

- То значи да ће цијене горива бити замрзнуте на овом нивоу. Када говоримо о цијени дизела, подсјетићу да је ово ниво цијене који смо имали у октобру или новембру прошле године када смо имали већ четири или пет смањења цијене горива - навео је Дамјановић.

Он је додао да ће, ако буде повећања цијене струје у већем нивоу него што би била минимална корекција, ићи са политиком субвенционисања потрошача из најрањивијих група.

У Црној Гори су од уторка скупље све врсте горива, што је 12 поскупљење горива у овој години.

Литар БМБ 98 кошта 1,73 евра, БМБ 95 1,69 евра, евродизела 1,65 евра. Поскупјело је и лож-уље шест центи по литру, па тренутно кошта 1,61 евро.