latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:12 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Одржане представе позоришта из Естоније, Сарајева и Суботице

Претпосљедњег дана 24. Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", данас су у Културном центру у Источном Новом Сарајеву одигране представе луткарских позоришта "Тулевски" из Јохвија, Естонија и Дечијег позоришта из Суботице, као и представа Позоришта младих Сарајево, која је одиграна на матичној сцени у Сарајеву.
Источно Сарајево - Лут фест - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Лут фестФото: СРНА

У име општине Источно Ново Сарајево замјеник начелника Александар Костовић уручио је умјетничку слику Позоришту "Тулевски" из Естоније за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства која траје 35 година, док је скулптуру "Златна анима Радослав Лазић" уручио Витомир Митрић, селектор и директор Фестивала.

Позориште "Тулевески" одиграло је представу "Мала дрвена кућа", у режији Ирине Марјапу и Валентине Фурсове, у којој причу причају старац, старица и црвена мачка. Ово је представа о доброти и пријатељству, уз поруку да са добрим срцем и правим пријатељима можете савладати сваки трик и невољу.

Позориште младих из Сарајева извело је на матичној сцени у Сарајеву представу "Јежева кућица", аутора Бранка Ћопића, у режији и по сценарију Дубравке Зрнчић-Куленовић, која наводи да је Ћопићева "Јежева кућица" једна од најљепших стихованих прича у одрастању свих генерација.

Дјечије позориште из Суботице одиграло је представу "Љубав и виолина", у режији Ане Вовчок. Ова представа говори о ромској легенди о љубави и смјело отвара дилему о себичности најузвишеније наклоности према живом бићу и умјетности. Испричана луткама и проткана ромском музиком, ова прича истиче виолину као метафору људских осјећања и умјетности које носимо у себи.

У оквиру пратећег програма одржано је предавање за васпитаче о теми "Примијењено позориште – шта, како, коме и зашто?", које је одржао драматург и редитељ из Србије Милан Мађарев, који је потом промовисао своје двије књиге "Нове приче" и "Заборављене приче".

Мађарев је током свог предавања поручио васпитачима да се у раду са дјецом увијек ослањају на принципе спонтаности, изражајности и креативности, истичући да је васпитни рад са малишанима привилегија.

Он је презентовао и своја искуства која се тичу примијењеног позоришта, креативне драме и импровизације на сцени, психодраме, као и инклузивног театра, који се односи на лица са потешкоћама у развоју, инвалидним лицима, као и лицима која се налазе на издржавању затворске казне.

Овом интерактивном предавању присуствовале су учитељице из основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош" из Источног Сарајева.

Претходно су у Културном центру Источно Сарајево Луткарска сцена "Пепино" из Ниша и "Форум театар" из Источног Сарајева извели "Луткарско музичку заврзламу о љубави".

Сутра ће у Културном центру Источно Ново Сарајево 24. "Лут фест" бити свечано затворен додјелом награда најуспјешнијим позориштима и глумцима, а ван конкуренције Дечије позориште из Суботице одиграће представу "О једној сасвим обичној Црвенкапи" у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова.

"Наша Црвенкапа се рађа у библиотеци, воли књиге и улива поверење да књига као предмет никако не може да буде запостављена. У трци са мобилним телефонима, књига у руци је прави излет у богатсво духа", поручују из Дечијег позоришта Суботица.