latinica  ћирилица
28/09/2023 |  19:38 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Добој: Пријаве за проневјеру више од пола милиона марака (ВИДЕО)

Полицијска управа Добој, Окружном јавном тужилаштву поднијела је пријаве против власника фирме "Ново-текс" из Бањалуке, директора Специјалне болнице за хроничну психијатрију у Модричи и још три особе. Полиција их сумњичи да су злоупотребама јавних набавки компанији "Ново-текс" прибавили 512 хиљада марака користи.
ПУ Добој - Фото: СРНА
ПУ ДобојФото: СРНА

Сумњива набавка хране за око 300 пацијената Специјалне болнице за хроничну психијатрију у Модричи обављена је почетком 2020. у вријеме пандемије вируса корона. Према полицијској пријави на конкурс су се пријавила два понуђача, а комисија је изабрала компанију чија је понуда за око 90.000 марака била нижа, без обзира на то што је у понуди од око 80 артикала за 17, понуђена нереално ниска цијена.

- За лице иницијала Н.М постоје основи сумње да је у својству одговорног лица у једном привредном друштву из Бањалуке извршило кривично дјело злоупозтреба у поступку јавне набавке на начин да је у поступку јавне набавке са једном здравственом установом из Модриче предало лажне податке с намјером да тим утиче на доношење одлуке наручиоца набавке - каже Владо Врањеш, начелник Одјељења за привредни криминалитет ПУ Добој.

У полицијском извјештају за несавјестан рад у служби се терете и предсједник и чланови Комисије за јавне набавке у овој здравственој установи.

Директор специјалне болнице који се терети за злоупотребу службеног положаја, све одбације. Никић тврди да иза свега стоји политички реваншизам, јер појединцима каже смета то што установа којом руководи позитивно послује, али и његова потенцијална кадидатура за начелника општине.

- 439.000 марака је његова понуда била без ПДВ-а за снабдијевање храном за двије године у пандемији корона вируса, то је тих пола милиона значи да двије године снабдијева нашу установу храном и замисли неко те оптужи ви сте неком прибавили корист од пола милиона - истакао је Синиша Никић, директор Специјалне болнице за хроничну психијатрију.

Никић објашњава и да је другопласирани понуђач уложио жалбу, коју је Комисија за разматрање жалби одбила. Иако смо имали намјеру да о спорној набавци разговарамо и са власником компаније "Ново-текс", на наше телефонске позиве није одговарао.