latinica  ћирилица
28/09/2023 |  20:33 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворена хуманитарна изложба радова веза

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је отворена хуманитарна продајна изложба радова насталих на радионицама веза, којима оживљавају стару вјештину.
Требиње - хуманитарна изложба радова веза - Фото: СРНА
Требиње - хуманитарна изложба радова везаФото: СРНА

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је новинарима да је представљено око 50 радова полазника радионице, међу којима је било и дјеце.

Грујићева је рекла да је изложба продајног, односно хуманитарног карактера, а приход ће бити упућен Удружењу родитеља, дјеце и омладине са потешкоћама у развоју "Сунце нам је заједничко" у Требињу.

Радионице су одржане у сарадњи са Удружењем жена "Васила" из Требиња, намијењене су дјеци и одраслима, а одржавају се од октобра прошле године.

Грујићева је рекла новинарима да је повод за одржавање радионица била изложба "Вез и златовез" из Фундуса Музеја коју је припремила етнолог Божана Ђузеловић и тиме привукла пажњу.

Чланица Удружења "Васила" из Требиња Сена Ђурица рекла је да јој је драго што се на радионице одазвао велики број одраслих, али и дјеце, за које су приредили писани вез, што су најмлађи завољела.

- Друга врста веза је наша ошвица, која је још непозната, стари вез, а желимо да и даље наставимо, да га оживимо и да ова дјеца знају шта је наша традиција - рекла је Ђурица.

Међу полазницима била је и Андреа Нинковић која каже да јој се допао вез и да ће наставити да долази на радионице.