latinica  ћирилица
28/09/2023 |  21:32 ⇒ 22:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве у Бањској

Србија ће истражити догађаје који су довели до пуцњаве у манастиру Бањска на сјеверу Косова и Метохије за коју је Приштина окривила Београд, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: Тanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF)) -
Александар Вучић (Фото: Тanjug - SAVA RADOVANOVIĆ (STF))

Вучић је рекао за Ројтерс, негирајући било какву умијешаност српских власти у инцидент, да ће Србија покренути поступке пред надлежним правосудним органима и истражити осумњичене, након што су у недјељу, 24. септембра, код манастира Бањска убијена тројица Срба и један припадник полиције самопроглашеног Косова.

Он је оптужио полицију самопроглашеног Косова да је убила једног од Срба хицем у главу са удаљености од метар, и то након што се предао, описујући то као погубљење.

Вучић је рекао да ће тужилац позвати Милана Радоичића, једног од српских политичара са Косова и Метогије, који је, како то наводи Приштина, присуствовао пуцњави.

Он је негирао наводе предсједника привремених институција у Приштини Вјосе Османи да је Београд подстицао насиље.

- Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је довео до свега овога - рекао је Вучић и додао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.