latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:13 ⇒ 07:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Све извјеснија обустава рада америчке савезне владе

Све је извјеснија обустава рада америчке савезне владе због спора демократа и републиканаца око буџетске потрошње у Конгресу, а обустава рада, минут послије поноћи 1. октобра, пореметила би многе услуге, утицала на владине службенике и изазвала нове поремећаје у америчкој политици, преноси Глас Америке.
Амерички Конгрес (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Амерички Конгрес (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER)

Демократе су у Сенату изгласале отварање расправе о нацрту закона којим би федерална потрошња била продужена до 17. новембра, али су републиканци, који контролишу Представнички дом, већ саопштили да неће подржати усвајање тог закона.

Према писању Вашингтон поста, обустава рада владе подразумијева да би милиони федералних службеника и припадника војске престали да примају плате, а да би многи од њих морали да се појављују на послу.

Истовремено, били би затворени неки национални паркови и музеји, а на аеродромима широм Сједињених Америчких Држава дошло би до нових поремећаја и кашњења.

Обустава рада владе утицала би и на најважније савезне програме помоћи, попут оног којим се помаже жртвама смртоносних пожара на Мауију, на Хавајима.