latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:27 ⇒ 07:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички војник стигао кући након два мјесеца заробљеништва у Сјеверној Кореји (ВИДЕО)

Војник америчке војске Тревис Кинг биће подвргнут медицинским прегледима, укључујући и провјери менталног здравља, након што је стигао у америчку војну болницу у Тексасу пошто је протјеран из Сјеверне Кореје, саопштио је Пентагон.
Тревис Кинг (Фото: EFE/JEON HEON-KYUN) -
Тревис Кинг (Фото: EFE/JEON HEON-KYUN)

Кинг, који је служио у америчкој бази у Јужној Кореји, прешао је границу са Сјеверном Корејом док је био у цивилном обиласку пограничног села 18. јула, поставши први Американац за кога је потврђено да је притворен у Сјеверној Кореји за скоро пет година, пренио је АП.

Кинга (23) су држали у Сјеверној Кореји више од два мјесеца, пренио је Ројтерс.

Још нема детаља о Кинговом третману у Сјеверној Кореји и шта га је навело да побјегне тамо.

- Проћи ће кроз медицинске прегледе, медицинске процјене, а затим ће се састати са професионалцима како би процијенили његово емоционално и ментално здравље - рекла је портпаролка Пентагона Сабрина Синг новинарима.

Она је навела да не може да прецизира временски период процеса евалуације, али је додала да ће он проћи кроз програм реинтеграције за "непосредну будућност".

Сјевернокорејска агенција КЦНА пренијела је да је Кинг за вријеме притвора у тој земљи признао да је пребјегао јер је гајио "лоше осјећање против нељудског малтретирања и расне дискриминације" у америчкој војсци и да је био "разочаран неравноправним друштвом САД".