latinica  ћирилица
29/09/2023 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Концерт "Санремо Ђовани" одржан на Калемегдану

Пето издање музичке манифестације "Sanremo Giovani World Tour", а други пут у Србији, одржано је на Калемегдану, гдје су наступили млади италијански умјетници - Мартина Белтрами, Фиат 131, Нур и Манини.
Наступ пјевача Фиат 131 на Калемегдану (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Наступ пјевача Фиат 131 на Калемегдану (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Од домаћих гостију певале су поп џез кантауторка Лена Ковачевић и глумица Јелена Гавриловић, која је уједно имала улогу домаћина музичке вечери.

- Ријеч је о турнеји која промовише традицију италијанске пјесме и на најбољи начин представља младе таленте италијанске поп музичке сцене, преко мреже дипломатско-конзуларних представништава и италијанских института за културу - нагласила је Јелена Гавриловић.

Директор Италијанског института за културу у Београду Роберто Чинкота истакао је да је задовољан што већ другу годину заредом гостује овај музички пројекат као прави караван младих талената на турнеји и тако се спајају култура и умјетност Србије и Италије, као и кроз недавно одржан Фестивал италијанско-српског филма.

Мартина Белтрами је пјевала класике и своје композиције - "Parlo di te", "Aurora", "Si è spento il sole", "Luci accese" и добила велики аплауз код публике на Калемегдану.

Након ње на сцену је изашао умјетник Фиат 131, псеудоним Алфреда Бруна, заправо умјетничко име инспирисано аутомобилом његовог дједа Алфреда. Фиат 131 је отпјевао двије своје и двије пјесме обраде - "Caramelle", "Pupille", "Notte prima degli Esami", "Per sentirsi meno soli", у стилу реп, хип хоп и Р'н'Б музике.

Пјевачица Нур Амели Моки је пјевала своје и класик пјесме - "Tua Amelie",  "Ma che freddo fa", "Malafemmena", а посебно је издвојила свој ауторски рад "Cattive", који као сингл излази 6. октобра.

Четврти је био музичар Манини, псеудоним Алесија Мининија, који је синоћ пјевао "Nel blu dipinto di blu", "Mille porte", чувену баладу "Caruso", i "Graffi".

Четворо младих пјевача заједно су на крају пјевали велике хитове "Azzurro", "Che sarà", "Sarà perché ti amo", "Mamma Maria" и за крај - легендарну композицију "L'italiano" Тота Кутуња.

Концерт другу годину заредом организују Италијански институт за културу и Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), у сарадњи са Амбасадом Италије у Београду.