latinica  ћирилица
29/09/2023 |  08:04 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

Ромић: Потребно предузети све да се у БиХ питају народи и ентитети (ВИДЕО)

Потребно је предузети све да се у БиХ питају народи и њени конститутивни елементи а то су ентитети, рекао је Марко Ромић, савјетник предсједника Српске гостујући у нашем Јутарњем програму.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Када је ријеч о Споразуму о пуном суверенитету БиХ које је предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик, Ромић наводи  да у БиХ треба успоставити пуни суверенитет, који подразумијева престанак страног интервенционизма у виду престанка мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварања Канцеларије високог представника у БиХ.

- Стране судије су вишак у БиХ. Али, Сарајево има свијест које је мени несхватљива. Не желите сами да предузмете одговорност за своје поступке, него су вам потреби странци - рекао је Ромић.

Поздравља активности СИПА по питању Кристијана Шмита.

- Он је човјек који се самопрогласио за високог представника и које је узурпирао ту канцеларију. Важно је да се сазна ко му је ко му је дао пасош, које таблице има, које обезбјеђење њега прати. То све треба да се зна - рекао је Ромић.

Истакао је да високи представник као институција никада није могао да доноси законе, чак ни онај који је изабран у Савјету безбједности.

- Он је ту да помогне, али задњих година имају супротну улогу - разарање, завађање, све супротно што је Дејтон одредио. То само показује да у Бих није добродошао, чак ни као туриста - поручио је Ромић.