latinica  ћирилица
29/09/2023 |  08:10 ⇒ 08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Шест мигранткиња спасено из камиона са воћем, позвале новинара Би-Би-Сија (ВИДЕО)

Шест мигранткиња заробљених у камиону који је превозио воће спасила је француска полиција након што је једна од жена упутила позив у помоћ новинару Би-Би-Сија, саопштиле су француске власти.
Мигранти се скривали у камиону (Фото:  EPA/BONNIERE PASCAL) -
Мигранти се скривали у камиону (Фото: EPA/BONNIERE PASCAL)

Четири Вијетнамке и двије Ирачанке скривале су се сатима у камиону натовареном кутијама банана на сјеверу Француске, вјерујући да је возило на путу за Велику Британију или Ирску, пренио је АП.

Када су схватили да камион иде у супротном правцу, почеле су да паниче у хладном и скученом, мрачном простору. Једна од њих успјела је да ступи у контакт са новинаром Би-Би-Сија у Лондону, који је потом помогао женама да обаијвесте француску полицију.

Француски тужилац Летитиа Франкар рекла је да возач камиона, који је заправо ишао за Италију, није крив. Жене су казале истражитељима да возач није умијешан, "рекавши да су се попеле у камион мислећи да иду у Енглеску због ирских регистарских таблица - навела је Франкар у саопштењу.

 

- Послије неколико сати на путу без заустављања, схватиле су грешку и алармирале новинара - додала је она.

Би-Би-Си је објавио да је жена могла да пошаље текстуалне поруке, ГПС локацију камиона и кратке видео снимке који показују услове у камиону.

Жене су приказане како сједе у уском простору на поду, окружене кутијама воћа, у паници и боре се да дишу, навео је Би-Би-Си. У камиону је било само шест степени Целзијуса, истакла је Франкар.

Француска полиција им је брзо ушла у траг и успјела да пресретне камион на аутопут. Франкар је рекла да је возач, такође, позвао полицију након што је чуо буку која је долазила из његове приколице.

Шест жена је приведено због илегалног боравка у Француској прије него што су пуштене на слободу. Четири су добиле 30 дана да напусте земљу, а двјема је дозвољено да остану како би могле да затраже азил.

Хиљаде миграната који траже бољи живот у Великој Британији покушавају да пређу са сјевера Француске у Британију сваке године, скривајући се у камионима или укрцавајући се у чамце преко Ламанша.

Оба пута могу бити веома опасна.