latinica  ћирилица
29/09/2023 |  09:01 ⇒ 09:13 | Аутор: СРНА

Радови код бране Пошћење, ХЕТ уложио 140 милиона евра

Кинеска компанија Геџоуба, извођач изградње Хидроелектране Дабар вриједне 661 милион КМ, тренутно обавља припремне радове у зони бране Пошћење и машинске зграде, а предузеће ХЕ на Требишњици до сада је у овај пројекат уложило 140 милиона евра, изјавио је директор ХЕ Славиша Стајић.
Требиње, ХЕ Дабар - припремни радови - Фото: СРНА
Требиње, ХЕ Дабар - припремни радовиФото: СРНА

- То се односи на израду свих приступних путева, водовода, 28 километара градилишних далековода, израду пројектне документације, експропријацију земљишта, доводни тунел и 15 одсто ЕПЦ уговора - рекао је Стајић.

Он је навео да се сада највише активности одвија у пројектном бироу извођача радова, док је највећи напредак остварен на изради пројекта бране Пошћење.

- Дефинисана је геометрија бране, провјера стабилности и, након прихватања од инжењера, почело је пројектовање детаљног пројекта - прецизирао је Стајић.

У овом тренутку акценат је на пројекту опточног тунела и привремене подграде, а ови објекти биће кориштени у току изградње, прије свега да скрену воде ријеке Заломке и омогуће радове и за вријеме мањих водостаја.

- Тренутно, извођач обавља припремне радове у зони бране Пошћење и машинске зграде. Ријеч је о радовима који се односе на уређење градилишта, изради приступних путева и платоа на којима ће се изградити привремени објекти намијењени за смјештај особља и свих учесника у грађењу - рекао је Стајић.

Он је додао да извођач уређује два кампа за смјештај свог особља, у мјесту Дивин и у Берковићима.

Стајић је напоменуо да предузеће ХЕ на Требишњици, инвеститор хидроелектране Дабар, има обавезу рјешавања имовинскоправних односа, експропријације око 1.100 хектара земљишта, што је у обавези да рјешава сукцесивно, у складу са динамиком извођења радова.

- Тренутно смо у фази експропријације канала кроз Дабарско поље и ту је од 52 хектара, колико је потребно да се експроприше, остало за експропријацију неких 10-15 одсто. Имамо чврсто увјерење од Геодетске управе да ће се овај посао, као и посао експропријације за далековод, окончати до краја године - указао је Стајић.

Према његовим ријечима, уколико се то деси, крајем године инвеститор би могао предати земљиште намијењено за изградњу ХЕ Дабар кинеском извођачу, изузев земљишта у зони акумулације.

- Ту смо откупили око 20 одсто, остало је још 730 хектара, што смо у обавези да откупимо до првог пуњења акумулације - додао је Стајић.

Он је навео да инвеститор изводи и радове на доводном тунелу, гдје је преостало да се ископа још око 150 метара.

Укупна вриједност ХЕ Дабар је 661 милион КМ, а кад буде изграђена имаће инсталисану снагу од 159 мегавата.

Извођач се обавезао да ће за шест мјесеци израдити детаљан пројекат, након чега креће градња.

Укупан рок, укључујући и пројектовање је четири године.