latinica  ћирилица
29/09/2023 |  09:01 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

Носовић: Логораши по новој уредби неће добити борачки додатак; Тражимо одређену сатисфакцију (ВИДЕО)

Логораши у Републици Српској према новој уредби немају право на борачки додатак, али свакако тражимо одређену сатисфакцију, рекао је предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

Носовић је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да се ова категорија становништва налази у инфериорном положају у односу на све друге категорије из одбрамбено-отаџбинског рата јер у Српској не постоји закон о логорашима.

- Ова категорија становништва не прима никакве новчане додатке за вријеме док су проводили у заробљеништву. Ми имамо људе који су провели и више од двије године у логорима, али не примају никакве накнаде. Ми не тражимо да будемо борци прве или друге категорије, али тражимо одређену сатисфакцију - каже Носовић.

Додаје да Савез логораша подржава нову уредбу о исплати борачког додатка, али да имају одређену резерву јер ће се, како каже, у ову исплату инфилтрирати они који то не заслужују.

- Узмимо за примјер да ће неке особе добити борачки додатак за минималних седам мјесеци учешћа у борбеним дејствима, а да за остатак времена не знамо гдје су биле, док с друге стране, никакиву накнаду неће примити логораш који је неколико година био у заробљеништву јер није био припадник ВРС - истиче предсједник Савеза логораша.

Носовић је навео да је Савез тражио састанак са надлежнима у Министарству за рад и борачко-инвалидску заштиту, као и са предсједником Републике Српске.

- Надамо се да ћемо наићи на разумијевање у надлежним институцијама. Ми никада нисмо тражили новац, али нам је потребан за лијечење и помоћ овој популацији. Кроз одређено признавање од државе ми бисмо ове особе растеретили и одали признање за њихову жртву - истиче Носовић.

Носовић је навео податак да тренутно постоји око 25.000 логораша који живе у Српској и у дијаспори, а да је у вријеме одбрамбено-отаџбинског рата кроз логоре у бившој Југославији прошло 50.000 Срба.