latinica  ћирилица
29/09/2023 |  09:21 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Додик: Пружена рука са истока значи договор, а са Запада превару

Милорад Додик, предсједник Републике Српске рекао је да ће најкасније почетком новембра разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви, те додао да је важно за Српску да има такав однос са глобалним лидером, какав је Путин.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Русија је измучена Другим свјетским ратом и комунистичком влашћу, као и очекивањем да ће Запад коначно прихватити Русе као интегрални дио тих вриједности. Изгубила је 30 година у трагању и схватила да Запад преко Украјине само жели доћи до сировина и ресурса на истоку Русије - сматра Додик.

Додао је да су највећи браниоци комунистичких вриједности заправо Запад и САД, јер подржавају све оно што су комунистичке власти учиниле у прошлости, а на штету данас суверених држава као што је Русија.

- Америка је преко сукоба у Украјини демолирала Европску унију која више није фактор. Зауставили су Њемачку јер су се плашили савеза ове земље и Руске Федерације. Синоним за тај савез је био "Сјеверни ток" - навео је Додик за Срну.

Истакао је да није било реално за очекивати да Русија неће одговорити на хаварију која је прекинула снабдијевање Европе гасом.

- Интересантно је причати с Путином. То је заиста, што се мене тиче, висока привилегија. Када њему пружите руку и када он каже да је нешто у реду, онда је у реду. Када пружите руку неком западњаку знајте да вас је преварио сљедећи дан - рекао је Додик.