latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:11 ⇒ 10:15 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ именовао носиоце правосудних функција

Високи судски и тужилачки савјет БиХ је на редовној сједници донио одлуку о именовању носилаца правосудних функција у БиХ.
Високи судски и тужилачки савјет БиХ - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет БиХФото: РТРС

Високи судски и тужилачки савјет БиХ именовао је Марелу Јевтовић, Драгана Вујеца и Љиљану Сантрач на позицију судије Основног суда у Бањалуци, а Алму Салкић-Мијић и Сабину Чанкушић-Чамо за судије Основног суда на Сокоцу.

Из ВСТС-а је саопштено да је Џенана Брковић именована за предсједника Општинског суда у Зеници, Енвера Кукић на позицију предсједника Општинског суда у Бановићима, Мухамед Вејзовић за предсједника Општинског суда у Сребренику, а Анкица Чуљак на позицију предсједника Општинског суда у Љубушком.

Јасмина Миљковић је именована је за предсједника Општинског суда у Великој Кладуши, Антонела Ђаковић на позицију судије Општинског суда у Тузли.

Наида Табаковић, Едина Кршлак и Емина Хусаковић, Ади Исаковић, Јасмина Саздовски, Елма Зорабдић и Ајна Авдиспахић-Ђонко именовани су за судије Кантоналног суда у Сарајеву.

Суада Кахрић и Санела Галешић именоване су на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, док је Сања Лозанчић именована на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Средњобосанског кантона.

- При доношењу одлуке о именовању, ВСТС БиХ је узео у обзир критеријуме попут стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности да непристрано, савјесно, марљиво, одлучно и одговорно обавља дужности у оквиру функције за коју се пријављује, односа са радним колегама, понашања ван посла, професионалне непристраности и угледа те искуства на руководећим пословима - наводи се у саопштењу.

ВСТС БиХ напомиње да при именовању примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерну заступљеност полова.

Судије и тужиоци именовани су током сједнице ВСТС, одржане у претходна два дана у Сарајеву, а ступиће на дужност 23. октобра.