latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:17 ⇒ 10:18 | Аутор: РТС

Почиње АБА лига, 14 тимова у борби за шампиона регионалног кошаркашког такмичења

Уктамицом у Сплиту између истоименог клуба и Студентског центра почиње нова сезона у регионалној кошаркашкој АБА лиги. Титулу шампиона брани Партизан који је прошле сезоне у финалу плеј-офа био бољи од Црвене звезде укупним резултатом 3:2.
АБА - Фото: РТРС
АБАФото: РТРС

Београдски "вјечити" ривали нову сезону АБА лиге, али и осталих такмичења започеће са великим амбицијама, ако је судити на основу појачања. Црвена звезда је довела 10 играча у прелазном року, а исти број кошаркаша је напустио редове српског шампиона. Партизан је довео четири нова играча.

Дејан Давидовац, Марко Симоновић, Милош Теодосић, Адам Ханга, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, Рокас Гиедраитис, Шабаз Нејпир, Јаго дос Сантос и Немања Бјелица су нови играчи црвено-бијелих.

Тим Партизана појачали су Огњен Јарамаз, Пи Џеј Доужер, Френк Камински и Матеуш Понитка.

Увертира за нову сезону АБА лиге уприличена је АБА Суперкупом у коме је Студентски центар освојио титулу шампиона савладавши Партизан и финалу.

АБА лига броји 14 тимова, пет српских, по три хрватске и црногорске, двије словеначке и једне екипе из Босне и Херцеговине. Нови члан регионалног такмичења је Крка, а МЗТ из Скопља играће АБА 2 лигу.

Плеј-оф избориће осам најбољих тимова у коме ће играти боље рангирани тим са лошије позиционираном екипом. Први против осмог на табели, други против седмог...

Четвртфинале и полуфинале игра се на двије добијене утакмице, док ће се финале играти на три побједе.

Поред Звезде и Партизана, тимови из Србије у регионалној АБА лиги биће: ФМП, Борац Чачак и Мега.