latinica  ћирилица
29/09/2023 |  10:33 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на народног хероја мајора Милана Тепића (ФОТО/ВИДЕО)

У Козарској Дубици обиљежен je Дан сјећања на народног хероја мајора Милана Тепића и 32 године од његове погибије у Бјеловару када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем.
32. годишњица херојског страдања мајора Милана Тепића - Фото: РТРС
32. годишњица херојског страдања мајора Милана ТепићаФото: РТРС

Обиљежавању Дана сјећања на гробљу у Комленцу, код породичне гробнице Тепића, присуствоваo je министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

- Народни херој Милан Тепић, то су ријечи које морамо са великим поштовањем изговарати. Човјек који је због ријечи, због образа, отишао на други свијет да би било онако како је рекао. Мајор Милан Тепић је симбол и понос овог краја, Поткозарја - истакао је Егић.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске рекао је да је мајор Тепић симбол слободе, херојства, страдања и жртве за слободу српског народа.

- Оно што је урадио херој Милан Тепић је инспирисано јуначким и херојским дјелима наших предака кроз историју ратовања, коју нажалост, српски народ морао да води за слободу. Његово дјело је инспирисано и његовом војничком обавезом, официрском ријечју и чашћу - нагласио је Остојић.

Фото: РТРС

Дан сјећања на народног хероја мајора Милана Тепића дио је програма обиљежавања Септембарских дана одбране Козарске Дубице од хрватске агресије 1995. године.

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић нашао се у централном складишту убојитих средстава у селу Беденику у близини Бјеловара, гдје је био приморан да се са својим војницима повуче и организује одбрану од хрватских паравојних јединица које су опколиле бјеловарску касарну.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

За тај чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част, Република Српска је установила Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста са његовим ликом.

- Једном људи дају ријеч - она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко  - написао је у посљедњем писму мајор Милан Тепић.