latinica  ћирилица
29/09/2023 |  11:36 | Аутор: СРНА

Дрљача: Очекујем да ће истраживања потврдити да Черкезовац није адекватна локација

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача очекује да ће резултати истраживања која у понедјељак, 2. октобра, почињу у овој општини потврдити да локација Черкезовац није адекватна за складиштење радиоактивног отпада.
Мирослав Дрљача - Фото: РТРС
Мирослав ДрљачаФото: РТРС

Дрљача је нагласио да стручни тимови надлежних институција Републике Српске и Федерације БиХ у понедјељак почињу са истраживањима у Новом Граду, те да ће резултати њихових анализа бити кључни у побијању намјера Хрватске да складишти радиоактивни отпад у непосредној близини Новог Града, на самој граници са БиХ.

- Истраживања су нова фаза у одбрани интереса БиХ и грађана у сливу ријеке Уне. Оно што смо до сада добили од Хрватске само је дио података које су они добили у својим истраживањима. Наш експертски тим није имао све оно што је неопходно за рад. Од понедјељка, практично, почињемо истраживања - рекао је Дрљача новинарима.

Начелник општине Нови Град је потврдио да за ово подручје нема довољно података, посебно геолошких, те да су досадашње процјене биле засноване на претпоставкама.

- Послије истраживања имаћемо увид какав је терен и да ли је уопште могућа изградња таквог објекта. Моје мишљење је да све што се дешава, а тиче се сеизмолошких активности, потврђује неадекватност ове локације - рекао је Дрљача.

Он је навео да истраживања почињу на локацији која је најближа Черкезовцу, у насељу Млакве, гдје је у марту прошле године постављена гама сонда за мјерење радиоактивности у ваздуху.

Хравтска планира да радиоактивни отпад из Нукеларне електране Кршко, као и постојећи радиоактиовни отпад, складишти на локацији Трговска гора на подручју општине Двор, на самој граници са БиХ.