latinica  ћирилица
29/09/2023 |  11:46 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Шест синдикалних организација у Српској на мирној протестној шетњи (ВИДЕО)

Шест гранских синдиката, незадовољни реализацијом Споразума о повећању плата буџетским корисницима, организовали су протесте у Бањалуци.
Протести - Фото: РТРС
ПротестиФото: РТРС

Власт сматра да протести нису били потребни и наводе да су плате у посљедње четири године повећане за готово 50 одсто, док су цијене расле за 25 одсто.

Предсједник Српске Милорад Додик истиче да је испоштован и раније потписан Споразум о повећању плата и да су расходи за личне дохотке повећани скоро 50 одсто у овој, у односу на 2019. годину.

Наводи да ће Српска до краја децембра извшити све своје обавезе и затворити буџетски оквир без финансијских застоја. То, каже, доказује њену фискалну стабилност.

Повећање плате од 160 марака, топли оброк као посебно примање и редовна уплата доприноса - то су неки од захтјева чланова шест гранских синдиката буџетских корисника, који су се окупили у Бањалуци.

Незадовољни реализацијом Споразума о повећању личних доходака, своје захтјеве предали су Влади.

У Влади кажу да је раније потписани Споразум о повећању плата испоштован. То потврђују и расходи за бруто плате, који су у овој години већи за 356 милиона марака што је готово 50 одсто више у односу на 2019. годину.

Подсјећају да су регрес и топли оброк у саставу личног доходка и процентуално су више повећавани када су увећаване плате.

Раст је значајан када се погледају укупни буџетски издаци за личне доходке и накнаде од 2019., каже и предсједник Српске Милорад Додик.

Да ли због ових података, али сви синдикалци, али ни чланови гранских синдиката нису подржали колеге. На улице су изашли поједини чланови сидиката управе, правосуђа, медицинских техничара, радника у здравству и МУП-а.

Велики проблем је и борба за репрезентативност, па Влада често не зна с ким да преговара. Примјер су радници у здравству који су организовани у неколико синдикалних организација. Предсједник Српске каже да ће их позвати на састанак.

- Ми ћемо их звати на састанак. Ако они не буду јединствени ни ми нећемо моћи донијети јединствен став. Али мислим да је данас проотест био грешка јер ће бити злоупотријебљен за политичке прилике - рекао је Додик.

А да ли су најаву оваквих протеста покушале искористити неке стране експозитуре у БиХ? Мијешање Америчке амбасаде у политички живот овдје је познато.

Један од синдикалних вођа прије неколико дана добио је телефонски позив да се састане са неким службеницима. Одбио је јер је, каже, лично сумњао у њихове добре намјере.

Ови синдикати у новембру ће се састати са званичницима Српске и разговарати о платама.

Састанак је раније договорен, па није најјасније зашто је дио синдикалаца данас изашао на улицу.