latinica  ћирилица
29/09/2023 |  12:56 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ оспорио чланове два Закона Српске

 Уставни суд БиХ донио је одлуку у којој тврди да Закон о техничким прописима Републике Српске није у сагласности са чланом Устава БиХ који се односи на правни поредак и надлежности институција, а оспорио је и поједине чланове Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске поднио је Шефик Џаферовић када је био члан Предсједништва БиХ.

Захтјев се односи на неусклађености одредаба оспораваног закона са одредбама Устава БиХ које се односе на успостављање јединственог тржишта на цијелој територији БиХ, људска права и основне слободе, међународне стандарде и недискриминацију.

Уставни суд је јуче на сједници утврдио да није у складу са Уставом БиХ члан Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у којем је наведено да Агенција за високо образовање Републике Српске представља Републику на међународним конференцијама, скуповима, међународним организацијама и удружењима у оквиру своје надлежности и да Агенција сарађује са међународним органима, тијелима и институцијама надлежним за високо образовање и обезбјеђење квалитета.

Према истом захтјеву који је 2021. године поднијело седам делегата Вијећа народа Републике Српске, Уставни суд је донио оцјену да у складу са Уставом БиХ није ни члан осам Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у тачкама које се односе на надлежност Агенције.

Од тога су изузете тачке у вези са прикупљањем и обрадом података о систему високог образовања и другим системима с којима је високо образовање повезано, те подстицањем научноистраживачког рада свих заинтересованих страна у области обезбјеђења квалитета, као и надлежностима Агенције да обавља и друге послове у складу са овим закононом, прописима из области вискоког образовања и Статутом.

Истом одлуком, Уставни суд БиХ је за још неке чланове Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске навео да нису у складу са Уставом БиХ.