latinica  ћирилица
29/09/2023 |  14:03 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Додик: Српска, упркос притисцима, институционално стабилна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је Република Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама њеног напретка, институционално стабилна, да има позитивне макроекономске показатеље и да је способна да одбрани сваки свој интерес.
Састанак у Палати - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Састанак у ПалатиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На састанку са извјестиоцима Парламентарне скупштине Савјета Европе за БиХ Жолтом Неметом и Александром Николоским, Додик је поновио јасан став да Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника, јер га Савјет безбједности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

Он је истакао да је пуно уважавање Дејтонског мировног споразума и уставне позиције ентитета и конститутивних народа у БиХ претпоставка бољег разумијевања и ефикасног функционисања институција на свим нивоима власти, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Додик је упознао саговорнике са политичком ситуацијом у Српској и БиХ, као и о различитим механизмима притисака на Републику Српску и покушајима њене делегитимизације.