latinica  ћирилица
29/09/2023 |  14:27 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Ћосић: Невјероватна количина мржње долази из Сарајева

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић осудио је скрнављење споменик убијеним грађанима Сарајева на Казанима и поручио да је то још један доказ невјероватне количине мржње која долази из Сарајева.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Готово свакодневно смо изложени мржњи која долази из Сарајева и то не само из онога што зовемо политичко Сарајево него и јавности, обичних људи чије мишљење, нажалост, креира то политичко Сарајево - рекао је Ћосић Срни.

Ћосић је навео да је њима постало нормално оно што нигдје на свијету није, да из те мржње уништавају саобраћајну сигнализацију, спомен-плоче, гробља, споменике, свако сјећање на сарајевске Србе, који су генерацијама градили и чинили тај град, "који је то престао да буде истог момента када су Срби из њега истјерани".

Он је подсјетио да на споменику на Казанима не пише да је то споменик Србима убијеним и баченим у јаму, него да понижавајуће пише да су то грађани Сарајева.

- Питам се како би овај споменик прошао да су они који су га постављали имали храбрости да напишу истину - да су ту побијени Срби и то само због тога што су били Срби. Вјероватно би био миниран, а не ишаран - рекао је Ћосић.

Он је поручио да ће грађани Источног Сарајева наставити, како једино и знају, да с љубављу граде свој град и своју државу.

- Њима ћемо оставити мржњу коју тако пажљиво његују. Ми градимо своје Источно Сарајево, они нека вандализују некадашње заједничко Сарајево. Могли би само да му промијене име, да ни то не остане када већ од тог града ништа остало није. Можда да га назову Мушаново - не би било баш звучно, али би се подударало са оном што заиста јесу - рекао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће обични људи схватити да треба градити комшијске односе.

- Једни поред других, а не једни са другима, јер нам је историја показала да тако не можемо. Позивам их да поштујемо једни друге, да уважимо све наше различитости и да им разум коначно надвлада мржњу која, заправо, више штети њима него било коме другоме - закључио је Ћосић.

Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево добило је пријаву да је протекле ноћи на Казанима оскрнављен споменик убијеним грађанима Сарајева.

На споменику, који је 2021. године подигнут одлуком Градског вијећа Сарајева, црвеним спрејом је исписано "Живи Цацо у нама".