latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:24 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

У Бањалучком насељу Обилићево мјештани стријепе од сваке кише (ВИДЕО)

У насељу Обилићево у Бањалуци мјештани стријепе од сваке кише. Тако је и недавно, киша која је падала цијелу ноћ поплавила ово насеље. Станари су од муке, своје насеље назвали "мејданско језеро".
Вилсонова, Бањалука - Фото: РТРС
Вилсонова, БањалукаФото: РТРС

- Обраћали смо се путем мјесне заједнице да упуте допис због поплаве која је овдје нон стоп - каже Борис Радишић, предсједник ЗЕВ-а Вилсонова улица.

У Вилсоновој улици у насељу Обилићево вода се усљед јаких киша задржава на улици, па је пролазак за пјешаке немогућа мисија. И тако их, кажу мјештани, овај проблем прати годинама. Био јул или септембар, свака мало, јача киша направи језеро. Писали су о овом проблему и градској управи, али су остали без одговара.

-Вољели бисмо да имамо бар неко обећање, да знамо хоће ли или неће бити. Да ли се нешто ради по том питању. Ово је текуће одржавање, не спада у не знам какав пројекат да треба довести багер , довољан је један камион из Водовода и канализације да дође да прочисти и ријешемо је за сат времена - истакао је Оливер Гачић, предсједник Савјета МЗ Обилићево 1.

Станарима је онемогућен прилаз улазу у зграде, а школарцима пролаз до основне школе.

-Дјеца не могу проћи тротоаром. школа је одавде 100 метара , а улаз је у двориште школе не могу ући ни изаћи ни доћи до својих станова - додао је Гачић.

Локве и запушена канализација годинама су неславни статусни симбол и других дијелова града, јер с појавом прве јаче кише све стане. Улични продавци на тротоару код кружног тока у близини Леснине, истичу да је немогуће избјећи велико језеро након обилнијих падавина и тада, кажу, сами отчепљују шахтовске одводе да би им купци могли прићи .

Капацитети оборинске канализације који су саграђени прије скоро пола вијека тешко могу да прихвате већу количину падавина, правда насталу ситуацију градски менаџер. Зато су, каже, именовали комисију која би требало да да приједлог реконструкције.

-Не само у Вилоновој улици, већ и у Козарској улици и други улицама а то је нешто што одступа од пројектованих околности јер овакве падавине од пола сата или сат нисмо сусретали у ранијим годинама  - нагласио је градски менаџер Бојан Кресојевић.

Док комисија напише приједлог реконструкције, одреди правац и ток радова, пошаље екипу на терен, мјештани Обилићева и других бањалучких насеља прескакаће локве и језера.