latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:32 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска ће се одбранити од угњетавања Уставног суда БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Уставни суд БиХ најновијим одлукама угњетава Српску у смислу тврђења да Закон о техничким прописима Српске није у сагласности са чланом Устава БиХ, као и на плану оспоравања појединих чланова Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- А, онај који је угњетаван увијек има право и обавезу да се брани. Дакле, реакције Републике Српске биће дозвољене у складу са међународним и другим прописима - рекао је Срни Стевандић, коментаришући одлуке Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ донио је одлуку у којој тврди да Закон о техничким прописима Републике Српске није у сагласности са чланом Устава БиХ који се односи на правни поредак и надлежности институција, а оспорио је и поједине чланове Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске.

Захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске поднио је Шефик Џаферовић када је био члан Предсједништва БиХ.

Уставни суд је јуче на сједници утврдио да није у складу са Уставом БиХ члан Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у којем је наведено да Агенција за високо образовање Републике Српске представља Републику на међународним конференцијама, скуповима, међународним организацијама и удружењима у оквиру своје надлежности и да Агенција сарађује са међународним органима, тијелима и институцијама надлежним за високо образовање и обезбјеђење квалитета.

Према истом захтјеву који је 2021. године поднијело седам делегата Вијећа народа Републике Српске, Уставни суд је донио оцјену да у складу са Уставом БиХ није ни члан осам Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске у тачкама које се односе на надлежност Агенције.