latinica  ћирилица
29/09/2023 |  15:58 | Аутор: СРНА

Вучић захвалио Орбану и Нахјану за подршку

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Мађарске Виктору Орбани и изасланику предсједника Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ Халеду бин Мухамеду ел Нахјану за подршку коју пружају, те навео да су договорили формирање тимова за логистику.
Састанак Вучића и Орбана (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Састанак Вучића и Орбана (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Пошто смо ми и Мађарска земље без морских лука и зависимо од других морамо да нађемо рјешења за увоз робе. Причали смо и о енергетској безбједности, анализи профила радне снаге и могућностима за формирање заједничких компанија у сточарству, јер имамо велико смањење сточног фонда - рекао је Вучић новинарима након састанка у Палати Србија.

Он је додао да је било ријечи и о системима за наводњавање, формирању заједничких компанија за нафту и гас за Србију и Мађарску, јер мора да се смањи зависност од постојећих нафтовода.

- Сва питања о којима смо причали чине живот. Разговарали смо и о геополитичким стварима, о ситуацији у региону и будућности свих нас у Европи и свету. Било је речи о темама почев од пута Србије у ЕУ, иницијативи БРИКС-а и свега што УАЕ очекују у оквиру ње, као и о доласку још више инвестиција из Мађарске и УАЕ, али и инвестиција Србије у Мађарску - навео је Вучић.

Орбан је рекао да су данас успјешно представили Нахјану српско-мађарску економску сарадњу и њене перспективе јер је то и био циљ да покажу како је ово изузетна прилика јер су и економска и политичка сарадња Мађарске и Србије успјешне.

Он је навео да ће на билатералном састанку, који ће касније данас имати са Вучићем, разговарати и о проширењу ЕУ и миграцијама, напоменувши да је Мађарска увијек за дијалог и да никада није подржавала санкције ни према којој земљи.

Вучић је најавио да ће након његовог и Орбановог обраћања медијима заједно са Нахјаном обићи Београд на води, а потом ће одржати састанак са Орбаном.