latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:07 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Будимир: Још један атак Уставног суда БиХ на надлежност Српске који неће проћи

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир изјавио је да су најновије одлуке Уставног суда БиХ које се односе на Закон о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске још један удар на надлежности Српске, а циљ апелације бошњачких делегата у Вијећу народа Српске је пренос надлежности у области образовања на ниво БиХ.
Жељко Будимир - Фото: СРНА
Жељко БудимирФото: СРНА

- Та надлежност је јасно дефинисана чланом 3 Устава БиХ да надлежност у области образовања припада ентитетима тако да ово што је урадио Уставни суд БиХ без судија из српског народа јесте још једно кршење Устава, уношење правне несигурности у БиХ - рекао је Будимир за Срну.

Он је поновио да је циљ пренос надлежности гдје се руши Закон о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, а гдје Република Српска и њена Агенција за високо образовање више не би имале надлежности у вези са обезбјеђењем вањског вредновања квалитета, признавање диплома, акредитација и свега онога што ради.

- Надлежност Агенције за високо образовање Републике Српске је у потпуности оспорена. Ово је најгрубљи вид покушаја дјеловања Уставног суда БиХ како би се једна институција Српске буквално свела на ништа - нагласио је Будимир.

Он је констатовао да иза овога стоји искључиво политичка одлука и атак на надлежности Републике Српске како би комплетна надлежност над високим образовањем прешла на Агенцију за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ.

- То се неће десити, ово је политичка одлука која није утемељена на Уставу БиХ и апелација на Закон о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, који су поднијели бошњачки делегати, није била основана. Министарство је правовремено дало одговор на ту апелацију, али очигледно у БиХ када је ријеч о Републици Српској и српском народу више ни Устав ни закони не важе - рекао је Будимир.

Он је поновио да се ово може посматрати само као покушај напада на образовни систем Републике Српске и њену надлежност у овој области.