latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:38 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Бањалука: На трећем "Органик фесту" 20 излагача органских производа (ВИДЕО)

Органска производња све је популарнија, што потврђује број сертификованих произвођача у Српској. Бањалука је домаћин једнодневног сајма органских производа који је окупио двадесетак излагача.
Органик фест - Фото: РТРС
Органик фестФото: РТРС

Михајло Вујовић из Љубиња прерађује љековито биља. Дио производа представио је на сајму у Бањалуци, а већину извози у Србију, Хрватску и Русију.

- Потражња за органским производима је све већа, а наше процјене су да ће и убудуће бити још већа. Јер ако ишта има перспективу то су органски производи - истакао је Вујовић.

Емина Салиховић из Коњевић Поља узгаја органски сертификовано воће и поврће.

- Овакви сајмови су нам јако битни да купци виде шта је органски сертификован производ да он мора имати сертификат, а не само бренд домаћи - рекла је Салиховићева. 

Сви ови производи да би дошли на тржиште морају да испуне услове производње. Најважније је да добију оцјену исправности кроз процес контроле.

- Не смијете да примјењујете недозвољена средства у органској производњи, већ само са одобрених листа - изјавила је контролор из Србије Гордана Дозет.

У Српској органска производња је организована на 4.500 хектара. У квалитет производа увјерио се и министар пољопривреде,шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.

- Ово је један тренд који је изузетно добар. На основу анализе производње и у овој години наставићемо подршку, а у сљедећој ће она бити и значајнија - поручио је Минић.

Организатори манифестације Трећи Органик фест Српске су Министарство пољопривреде Српске и Привредна комора.