latinica  ћирилица
29/09/2023 |  16:44 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Потписан меморандум о сарадњи Владе Српске и БОРС-а

Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Борачке организације Српске. Посљедњом уредбом Владе сви борци, без обзира на године живота, имају право на борачки додатак, уколико им је рјешењем о категоризацији утврђено ангажовање у зони борбених дејстава.
Егић и Остојић - Фото: РТРС
Егић и ОстојићФото: РТРС

За ово је у буџету обезбијеђено додатних 150 милиона марака.

- Од 1. октобра креће исплата свим категоријама. сви категорисани борци могу остварити право на јединствени мјесечни борачки додатак у износу од 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године то износити три КМ, за шта је у буџету Српске обезбијеђено додатних 150 милиона КМ - прецизирао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић је поручио да је потписивањем овог меморандума стављена тачка на једно поглавље које је започето преговорима између БОРС-а, ресорног министарства, премијера и предсједника Српске крајем августа прошле године.

- Право на јединствени мјесечни борачки додатак оствариће 194.000 категорисаних бораца у Српској са око 6,4 милиона мјесеци учешћа у зони борбених дејстава. Преко Фонда за професионалну рехабилитацију и помоћ у запошљавању ратних војних инвалида обезбиједиће се 200.000 КМ, а преко ресорног министарства низ једнократних новчаних помоћи. Додатних 150 милиона КМ биће предвиђено у буџету Српске у односу на овогодишњи буџет. Буџет борачко-инвалидске заштите за социјална давања требао да износи око 430 милиона КМ - рекао је Остојић.

Остојић је рекао да ће БОРС у наредном периоду више пажње посветити запошљавању дјеце погинулих бораца и потпуном стамбеном збрињавању борачких категорија.