latinica  ћирилица
29/09/2023 |  17:05 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Бањалуци недостају јавне чесме (ВИДЕО)

Недостатак чесми у бањалучким парковима један је од бројних недостатака у граду, према мишљењу грађана. Флаширана вода била је једина опција за расхлађивање у врелим љетним данима, јер су чесме постављене једна од друге на удаљености од пар километара.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Јавни приступ бесплатној води за пиће је комунални минимум и савремени стандард у развијеном свијету. Грађани Бањалуке немају ни тај "луксуз", иако је наш град на неколико ријека. Баш зато требало би да буде препознатљив и по доступној води за пиће за сваког путника намјерника.

У нашим парковима чесме су на великој удаљености једна од друге, по километар или два. Људи су често приморани да купују флаширану воду, што представља често беспотребан и не тако занемарљив трошак.

Прва тзв. "хумана" чесма у Бањалуци отворена је прије двије године. Отворио ју је градоначелник Бањалуке заједно са градоначелницом Сарајева."Бењамина" чесма, како је становници колоквијално зову, стоји само као украс. Није функционална, већ само може да вас упрска, што је забиљежила и наша камера

Изградњом чесме шаље се порука да је вода природно добро и мора бити доступна свима . Ако пожелите воду за пиће из чесме у свом насељу, потребно је само да напишете захтјев,кажу у Градском Водоводу.

- Радимо по захтјеву становништа. Узећемо у обзир сваки коструктиван захтјев наших мјештана. задња иницијатива је била са Кочићевог вијенца гдје смо поставили двије парковске јавне чесме - истакао је Жељко Раљић, Извршни директор за техничке послове "Водовод" Бањалука.

Чињеница да све мање људи има повјерења у воду са јавних чесми, а и то што су многе од њих потпуно нефункционалне, непосредно утиче и на јавно здравље и на животну средину. Али вода је неопходна не само за пиће, већ и да се умијете или очистите ципеле.

- Контролу исправности воде врши Водовод заједно са Институтом за јавно здравље. У Граду на мјесечном нивоу изрши се око 700 контрола исправности воде, тако да је вода апсолутно сигурна и безбједна за употребу - додао је Раљић.

С обзиром на најаве да ће усљед климатских промјена љета бити све врелија, надлежни би се морали озбиљно позабавити повећањем броја јавних чесми. Неопходно је одржавати и већ постојеће јавне чесме и квалитет воде у њима, односно да се оне које нису у функцији поправке.