latinica  ћирилица
29/09/2023 |  17:30 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Код Новог Града постављени мјерни инструменти

У насељу Млакве код Новог Града, локацији најближој Черкезовцу гдје Хрватска планира да склаишти радиоактивни отпад, данас су постављени мјерни инструменти који треба да узоркују падавине и аеросоле, односно загађиваче ваздуха.
Нови Град - Агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност - Фото: СРНА
Нови Град - Агенција за радијацијску и нуклеарну сигурностФото: СРНА

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић рекао је Срни да су одлучили да уређаје поставе код Новог Града да би се пратила ситуација у вези са локацијом Черкезовац гдје Хрватска планира да гради складиште радиоактивног отпада.

- Бригу о инструментима водиће Институт за јавно здравство Републике Српске - навео је Диздаревић који је предсједавајући Експертског тима за Трговксу гору.

Према његовим ријечима, резултати анализа узорка из ових инструмената биће кориштени у склопу истраживања која ће почети сљедеће седмице.

Он је напоменуо да су инструменти набављени у склопу регионалног пројекта Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/.

Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ поставила је прошле година на овој локацији гама сонду за мјерење радиоактивности у ваздуху.

Стручни тимови надлежних институција Републике Српске и Федерације БиХ у понедјељак, 2. октобра, почињу истраживања у Новом Граду.

Резултати анализа ових истраживања биће кориштени за спречавање намјера Хрватске да складишти радиоактивни отпад у непосредној близини Новог Града.