latinica  ћирилица
29/09/2023 |  17:34 ⇒ 17:42 | Аутор: sputniknews.com

Путин: БРИКС није војни савез

БРИКС није војна алијанса, већ платформа за развијање позиција заснованих на суверенитету и међусобном поштовању, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на отварању Међународне парламентарне конференције "Русија-Латинска Америка" у Москви.
Владимир Путин (Фото:  EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- БРИКС је организација, није неки војни савез. То је, једноставно, платформа за координацију ставова и развијање обострано прихватљивих рјешења заснованих на суверенитету, независности и међусобном поштовању - рекао је Путин.

Русија и земље Латинске Америке традиционално имају углавном исте погледе на међународне односе и теже мултиполарном свјетском поретку, рекао је Путин.

Путин је истакао да ће Русија настојати да успостави везе између Латинске Америке и Евроазијске економске уније и подржава тежњу низа земаља у региону да се придруже БРИКС-у као пуноправни партнери.

- Помагаћемо да ове структуре успостављају везе са Евроазијском економском унијом у практичном смислу, пореде приступе о актуелним питањима трговинске политике, регулисања тарифа, стимулисања инвестиција и трансфера технологије. И, наравно, Русија поздравља намјере низа латиноамеричких земаља да се придруже активностима БРИКС-а као пуноправни чланови и партнери - додао је руски лидер.

Он је додао да се залаже да Латинска Америка буде јака, самостална и успјешна, а Русија је спремна да са њом гради сарадњу.

Према његовим ријечима, земље Латинске Америке воде независну политику и имаће једну од водећих улога у свјетској политици.

- И сада земље Латинске Америке показују образац успјеха прогресивног формирања мултиполарног система међународних односа заснованих на равноправности, правди, поштовању међународног права и легитимних интереса једних других. У таквој новој полицентричној архитектури, државе Латинске Америке ће са својим огромним економским потенцијалом и људским ресурсима и жељом да воде суверену независну спољну политику имати једну од водећих улога у свијету, у то нема сумње - нагласио је Путин.

Како је навео, Русија искрено жели да земље латиноамеричког региона прогресивно и динамично развијају и јачају своје позиције у свјетској економији и политици.

- Ми се залажемо и залагали смо се за то да Латинска Америка, у свом јединству и различитости, буде јака, независна и успјешна - додао је Путин.

Савремени кредитни односи служе интересима "златне милијарде"

Путин је истакао да су савремени кредитни односи устројени тако да служе искључиво интересима земаља "златне милијарде", које злоупотребљавају свој положај у свијету и о томе дефинитивно мора да се размишља.

- Они, та "златна милијарда", тачније, лидери ових земаља "златне милијарде", експлоатишу практично све друге земље свијета. Они злоупотребљавају свој положај, технолошки, информационо и финансијски - истакао је руски лидер.

Он је оцијенио да су међународне финансијске институције формиране тако да не користе никоме осим "златној милијарди".

Путин је скренуо пажњу на то да су кредитне обавезе за тржишта у развоју својеврсни "данак".

- То је неко обештећење. Не треба да буде тако. Зато сви заједно, удруженим снагама, морамо да мијењамо правила и у овој међународној сфери - увјерен је Путин.

Русија ће током предсједавања БРИКС-ом учинити све да државе осјете перспективе свог развоја, додао је Путин.

- Русија преузима предсједавање БРИКС-ом и сигуран сам да ћемо учинити све да такозвана свјетска већина осјети да није само већина по броју становника наших земаља, већ да је већина, у смислу перспективе свог развоја - оценио је Путин.

Прва парламентарна конференција "Русија-Латинска Америка" почела је са радом у петак и трајаће до понедјељка и на њој учествују представници више од половине латиноамеричких земаља.

Чланице БРИКС-а су Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. На самиту у Јоханесбургу у августу ове године објављена је одлука да се од 1. јануара 2024. године Аргентина, Египат, Иран, Етиопија, УАЕ и Саудијска Арабија позову да постану пуноправни чланови организације.