latinica  ћирилица
29/09/2023 |  18:00 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Скуп "Граница постоји" у Добоју: 8.000 грађана у Станић Ријеци (ФОТО/ВИДЕО)

У Добоју је одржан скуп подршке институцијама Републике Српске "Граница постоји" гдје се окупило 8.000 грађана на граници у Станић Ријеци, који су поручили да ће се на сваком мјесту достојанствено и на миран начин борити за Српску и њене институције.
Скуп "Граница постоји" - Фото: РТРС
Скуп "Граница постоји"Фото: РТРС

Скуп је почео минутом ћутње којим је одата почаст недавно убијеним Србима на Косову и Метохији, а грађани су поручили да о судбини Републике Српске не може и неће одлучивати неизабрани странци, него легално изабрани представници институција. Свим средствима ћемо бранити нашу Српску, њену имовину и институције, кажу грађани.

Присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, министар трговине и туризма Денис Шулић, министар за просторно уређење, грађевинарство и еклогију Бојан Випотник, министар просвјете и културе Жељка Стојичић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, посланици СНСД-а у Народној скупштини Данијел Јошић, Нина Букејловић и Александар Суботић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Саша Живановић, син погинулог борца Војске Републике Српске, истакао је да је поносан због храбрости оца и његових сабораца који су животе часно уткали у темеље Републике Српске.

 - Недалеко од овог мјеста погинуо је мој отац и ту границу, натопљену крвљу, нико не може да обрише - истакао је Живановић.

Живановић је испред добојског Удружења "12 километара за 12 звездица" поручио да Републику Српску и данас гуше странци као и деведесетих година када је у недостатку кисеоника због забране прелета у Бањалуци с страдало 12 недужних беба.

Скуп "Граница постоји"

- Поруку коју шаљемо је да нас пусте да живимо у миру, да наше бебе слободно дишу, да нас не затварају у кавезе јер ми Срби нисмо мајмуни - истакао је Живановић.

Према његовим ријечима, Република Српска браниће се мудрошћу, младости и љепотом, свим снагама из ината.

Присутнима се обратила и добојска пјесникиња Сузана Трифковић која је кроз стихове поручила да је овај скуп организован зато што је то затражила отаџбина од српског народа.

Добој је уз Додика

На скуп су били присутни грађани из општина добојске регије, али и из Српца, Челинца, Требиња. Окупљени су носили транспаренте на којима су исписане поруке "Граница постоји", "Добој је уз Додика", "Теслић је уз предсједника".

Скуп "Граница постоји" одржан је у Добоју и 1. септембра када је 5.000 грађана присуствовало у добојском насељу Вила на линији разграничења са ФБиХ на мирном протесту.

На протестима у Добоју грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске и одбране њених институција.

Осим у Добоју, скупови подршке су одржани у Лапишници, Рибнику, Фочи, Оштрој Луци, Власеници, Источном Сарајеву, Лопарама и Невесињу.

Након данашњег скупа "Граница постоји" у Станића Ријеци код Добоја учеснике протеста из Теслића је, при повратку кући, пратила специјална полиција ФБиХ.