latinica  ћирилица
29/09/2023 |  18:48 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Цвијановић-Расмусен: Мир и стабилност у БиХ нису угрожени

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић данас је у Сарајеву заједно са друга два члана Предсједништва БиХ, разговарала са министром спољних послова Крељевине Данске Ларсом Расмусеном.
Цвијановић-Расмусен - Фото: Уступљена фотографија
Цвијановић-РасмусенФото: Уступљена фотографија

Током разговора, Цвијановић је упознала министра спољних послова Данске са ставовима Српске у погледу актуелних политичких прилика у БиХ и региону, нагласивши да мир и стабилност у БиХ нису угрожени.

Она је истакла да се све што у БиХ дешава, дешава се у оквиру политичких процеса и расправа, али да бошњачки политичари нису спремни да страни интервенционизам замијене домаћим дијалогом, јер, како је нагласила Цвијановић, преко страних представника желе да остваре своје политичке циљеве и задовоље своје политичке апетите који су прилично велики.

- Несређени политички односи у БиХ видљиви су и у оквиру Предсједништва БиХ које је на данашњем састанку са данским министром спољних послова имало супротстављена мишљења око бројних питања. Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић користио је сваку прилику да као главног кривца за све проблеме у БиХ, неаргументовано оптужи Републику Српску и њене представнике - нагласила је Цвијановић. 

Цвијановић је током разговора са Расмусеном нагласила да изузетно цијени његово добро познавање и разумијевање прилика у свијету, истакавши да највећи проблем представљају двоструки аршини и комплексна ситуација не само у БиХ, већ у цијелом региону, као и у Европи, што, како је истакла, њене бошњачке колеге обилато користе и злоупотребљавају како би додатно привукли пажњу западних земаља.

Говорећи о процесу европских интеграција, Цвијановић је изразила незадовољство динамиком и начином на који је третирана БиХ у протеклих 20 година на свом европском путу, који је, како је нагласила, нажалост свој пуни смисао требао да покаже у претходном периоду.