latinica  ћирилица
29/09/2023 |  20:37 ⇒ 30/09/2023 | 10:54 | Аутор: РТРС

Цвијановић за РТРС: Конаковићеве тврдње о Шмиту лицемјерне (ВИДЕО)

Како се министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић може позивати на Анекс 10 Дејтонског споразума када Кристијан Шмит није именован у складу с тим, упитала је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гостујући у Дневнику плус наше телевизије.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Коментаришући Конаковићеву изјаву да "не постоје нејасноће у вези са статусом Шмита у БиХ и да он ужива статус дипломатског агента у складу са одредбама Анекса 10" Цвијановић је да је све ово постало превише лицемјерно.

- Конаковић се моће позвати на међународну силу, међународну моћ, притисак и на то да нас неко тјера да то прихватимо. Али не може се позивати на Анекс 10 јер тамо пише да морате ићи у Савјет безбејдности, да резолуцијом будете потврђени да бисте постали високи представник. Шмит није именован на тај начин - истакла је Цвијановић.

Мир и стабилност у Српској није угрожена и све што се дешава- дешава се искључиво на политичкој сцени, изјавила је Цвијановић.

Додаје да многи бошњачки политичари злоупотребљавају странце како би радили против Републике Српске.

Често од њих добијамо пријетње и када видим са колико жара призивају санкције и стране интервенције то довољно говори да бошњачки политичари не вјерују да држава БиХ може опстати, каже Цвијановић.

- БиХ је сложен механизам. Може да успије само ако се будемо придржавали одређених прописа. Овај волунтеризам задњих година да неко нелегитиман мијења нешто, а нема право да ради, онда то морате провести. А када тај исти Уставни суд каже да није високи представник ако није добио резолуцију Савјета безбједности онда кажу: "Нема везе шта је рекао Уставни суд". То су двоструки стандарди који ће наниједи додатну штету цијелој регији - нагласила је Цвијановић.