latinica  ћирилица
29/09/2023 |  21:30 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Дански министар није се упецао на приче Бећировићева и Конаковића (ВИДЕО)

Главна порука данашњег састанка са министром иностраних послова Данске Ларсом Локеом Расмусеном билатерално интересовање или ревитализација неког билатералног интересовања када је ријеч о БиХ с обзиром на чињеницу да се то интересовање за прилике или неприлике у оквиру БиХ у задње вријеме каналисало искључиво преко ЕУ, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гостујући у Дневнику плус наше телевизије. 
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла да је свијет суочен са разним изазовима, те да је на састанку било ријечи о економији, ЕУ, о перспективи и брзини кретања БиХ ка пуноправном чланству и навела да је министар Расмусен изразио пуну подршку своје земље за том путу.

- Састанак је био прилика да укажем на наше незадовољство динамиком и начином како се третирао европски пут задњих 20 година, и који је је , умјесто што су развлачили тај процес, требао да покаже свој пуни смисао у неком претходном периоду а не сада када неке друге државе које реално нису уопште у прилици да испуњавају европске услове добијају као награду и то геополитичку, геостратешку, кандидатски статус или ће добити датум за почетак преговора. То није просто било фер и мислим да смо се ту на неки начин сложили - нагласила је она.

Цвијановић је напоменула да су у БиХ несређени односи.

- Дански министар имао прилику да то види поготово на релацији између мене и бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића. Имали смо врло супростављена мишљења и, након што је чуо сва та излагања, рекла сам министру да веома цијеним што је он један искусан дипломата и политичар који се не може преварити и да не користим његово присуство да бих усмјеравала пажњу против својих колега, већ да бих указала на одређене проблеме и оно што сматрам да је лоше, за разлику од колеге Бећировића који користи сваку прилику ко год да дође да укаже да сам евентуално ја проблем или да је проблем Република Српска, да је проблем Милорад Додик - поручила је Цвијановић.

Цвијановић сматра да је такво понашање Бећировића врло непринципијелно и да је кратког даха.

Оцијенила је да та "нека пажња сада постоји и глобално гледајући у БиХ је море неријешених проблема или великих упитника, али то мало, ситно тражење криваца да бисте искористили некога са стране само нас држи у увјерењу да заправо многи бошњачки политичари или већина њих у суштини желе страно присуство зато што преко њих остварују своје политичке циљеве или хране своје политичке апетите који су превелики".

- Ми живимо у земљи која јесте комплексна, али управљива ако ми желимо да се њоме управља на прави начин. А ако желите да осптруишете на начин да не може овако, већ може само онако како би ми доминирали, онда наравно да је она осуђена на неуспјех - рекла је Цвијановић.

Коментаришући оптужбе министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића након састанка са Расмусеном да Република Српска због, како је рекао, руског утицаја блокира европски пут БиХ, Цвијановиће је рекла да је то лицемјерно и бесмислица.

- Рећи да би БиХ далеко брже напредовала на европском путу да то не блокира Република Српска је врло, проблематично и врло лажно. Као прво, Конаковић је присуствовао састанцима владајуће структуре на нивоу БиХ и гдје смо управо ми из Српске, предсједник Републике Милорад Додик и ја, предлагали, да идемо са испуњавањем свих 14 приоритета, па ако буде неких мањкавих рјешења, нешто што треба дорадити, можемо послије у ходу дорадити. Међутим, Конаковић је рекао тада да он то не прихвата и да није упознат шта значи тачно тих 14 приоритета и коначно су послије тога давали политичке изјаве да они не желе да рјешавају то на тај начин јер један од тих приоритета третира управо питање Уставног суда БиХ - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то је заправо рјешење на линији онога што и Српска очекује.

- То је да се странци иселе из домаћих институција и да домаћи политичари преузму одговорност за процесе у БиХ. Коначно, то мисли и Европска унија јер су они написали да је то један од захтјева. Тако да је то што прича Конаковић непринципијелно. Они користе сваки микрофон да оптуже Српску и упорно причају о том руском утицају само да би додатно привукли међународну пажњу - напоменула је Цвијановић.

Она је рекла да тај руски утицај можда постоји, али он не може да буде већи, нити је већи од америчког или турског или утицаја ЕУ, па коначно и неких других.

- Прво, да бисте имали утицај, да бисте вршили притисак, као што је данас и колега Бећировић рекао да руски утицај врши притисак, ви бисте морали да имате паре које овдје инвестирате, морали би да имате своје медије којима управљате овдје и које дотирате, своје невладине организације које дотирате и преко њих пропагирате одређене идеје или правите притисак на групацију коју желите да видите на власти и слично - објаснила је она.

Цвијановић је поручила да су" те изјаве толики апсурди и да је то само начин да привучете додатну међународну пажњу".

- Са друге стране имате човјека који је у гостима, који је Скандинавац, који је члан ЕУ, који по правилу због свог географског положаја сигурно има упаљене одређени аларм, има бригу за оно што се дешава и онда неко са Балкана покушава да привлачи његову пажњу. Човјек је био врло коректан, ни на који начин се није реферисао на ту њихову причу, причао је о томе да Данска жели да подржи БиХ, да жели да БиХ напредује на свом европском путу, да жели да развијамо билатералне односе, да помогне око питања двојних држављанстава. Он се није упецао на њихову причу - истакла је Цвијановић.

Она је упозорила да "постоје људи који су искусни и који се просто неће упецати на такве удице које бацају мали политичари из БиХ који мисле да ће сада привући сву њихову пажњу као што им пролази код неких странаца који су трећепозивници и који нама овдје држе предавања нон-стоп".

- Конаковић након једног таквог састанка каже да Република Српска нешто блокира. Ми ништа не блокирамо, ми смо нудили само они то неће, они фолирају, они причају јавно да нешто хоће а тајно гледају да на сваки могући начин то опструишу или да ријеше оно што њима одговора, а не ријеше оно што им неодговора - навела је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да постоји 14 приоритета.

- Када их разложите на просте елементе заиста има појединих ствари које не одговарају једнима, као и појединих које не одговораују другима и то је истина. Али, онда их рјешавате. Или јест Европљани или нисте. А ви не рјешавате ништа и окривите Републику Српску за тако нешто. Немојте бити лажни Европљани - закључила је Цвијановић.