latinica  ћирилица
29/09/2023 |  21:55 | Аутор: СРНА

Зворник: Представљена књига "Град Зворник у пјесми и причи"

У Зворнику је вечерас представљена књига "Град Зворник у пјесми и причи" аутора Радосава Перића из Зворника.
Град Зворник у пјесми и причи - Фото: СРНА
Град Зворник у пјесми и причиФото: СРНА

Перић, који је дугогодишњи просвјетни радник, рекао је новинарима да је књига настала спонтано, тако што је са својим ученицима прикупљао и чувао писане материјале - од прича, легенди, поезије, као и других књижевних радова који су настајали на подручју града Зворника.

- Након прикупљеног веома вриједног материјала дошли смо на идеју да издамо књигу у којој ће бити сабрано све оно што се дешавало у овом граду - рекао је Перић.

Истичући да је потребно сачувати на једном мјесту све те пјесничке, приповједачке и друге радове, Перић је рекао да је ово прва књига ове врсте која говори о Зворнику од давних до ових времена.

- Једна од најстаријих написаних пјесама, а налази се у књизи, јесте ''Зворник граде изнад ријеке Дрине'' - рекао је Перић и додао да је обрађено и доста других пјесама и прича из града, као и свих зворничких насеља.

Рецензент Тихомир Несторовић је рекао да се прелиставањем ове књиге схвата да Зворник има и да је од давних времена имао много пјесника, приповједача, романсијера, хроничара, новинара и других аутора који су остављали и сада остављају значајна дјела о Зворнику и Подрињу.

Наводећи да је Перић на првим страницама књиге скромно поручио "Писано остаје, ријечи одлете", Несторовић је рекао да га зато и подржава у напису да је ово књига која се "чита годину дана, прелистава деценијама и оставља на завјет унуцима".

Књигу "Град Зворник у пјесми и причи" издало је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" и издавачка кућа "Ас оглас" из Зворника.

Перић живи и ради у Зворнику.