latinica  ћирилица
30/09/2023 |  07:26 ⇒ 10:54 | Аутор: Агенције

САД: Без договора у Конгресу о буџету, затварање Владе све извјесније

Десничарско крило Републиканске странке у Представничком дому САД, у којем она има тјесну већину, одбацило је законски приједлог о привременом финансирању Владе, који је подржао предсједавајући Кевин Мекарти, чиме је готово сигурно да ће владине службе бити дјелимично затворене од недјеље, преноси Ројтерс.
Амерички Конгрес (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Амерички Конгрес (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

У доњем дому Конгреса је са 232 гласова против и 198 за приједлог, одбијена мера да се влада привремено финансира 30 дана, да би се законодавцима дало више времена да преговарају.

Приједлог је предвиђао смањење буџетских трошкова и увођење ограничења на имиграцију и граничну безбједност, што су републикански приоритети који нису имали много шансе да буду усвојени у Сенату, у којем већину имају демократе.

У Америци, законски приједлог морају да усвоје оба дома Конгреса, пре него што га потпише предсједник САД.

У међувремену, у Сенату се расправља о одвојеној двостраначкој мјери за привремено финансирање владе до 17. новембра.

- Неуспјех је само ако одустанете. Још није све готово. Имамо друге идеје - саопштио је Мекарти новинарима који није изнио више детаља о могућем рјешењу.

Ако Конгрес не усвоји закон о финансирању Владе, од недјеље у поноћ, стотине хиљада владиних службеника у САД биће послато на принудни одмор.

Комисија за хартије од вриједности ће обуставити већину регулаторних активности, а затвориће се и Америчка служба националне паркове, наводи Ројтерс.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да ће затварање владе угрозити економски напредак, обустављањем кључних програма за мала предузећа и дјецу, и да би могло да одложи кључне инфраструктурне радове.

Дјелимично затварање владе 1. октобра било би четврто у последњој деценији, а услиједило би само четири мјесеца након што је савезна Влада САД због спора у Конгресу била близу ситуације у којој не би била у могућности да измирује обавезе од 31 билиона долара, наводи Ројтерс.